Fekete péntekek
SZEMlélek 2018. november 24.

Fekete péntekek

Böngészem a sajtót, mindenhonnan vásárlási lázról szóló hírek jönnek szembe.

feketepentek.jpg

A Fekete péntek nevet a philadelphiai rendőrség adta 1966-ban, mert a hálaadást követő pénteken indultak a karácsonyi akciók, ezért forgalmi dugókra és mindenhol tömegre lehetett számítani. Újabban arra is értelmezik a kifejezést, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (azaz nyereséget termelni). A Fekete péntek ma már nem csak az üzletekben zajlik, hanem az online piacon is.

– Kedvezményes online vásárlási ajánlatok lesznek elérhetőek az internet-felhasználók számára, ezt pedig az internetes csalók is igyekeznek kihasználni. Az adathalászat Magyarországon is növekvő tendenciát mutat, és ha a vásárló nem jár el kellő körültekintéssel, adathalászat áldozatává válhat – írja a Napi.hu.

Magyarán a Fekete pénteket ma már a bűnözés ünnepnapjaként is értelmezhetjük.

– Indul a Black Friday: óriási leárazásokkal támadnak a boltok és a webáruházak – tudósít az Origo. Támadnak? Támadnak a boltok, mi meg megtámadjuk a boltokat?

– Magyarországon reggel 7 óra 11 perckor indult el az eMAG Black Friday-akciója, amely az első két órában mintegy 625 ezer látogatót vonzott. A leggyorsabban a notebookok fogytak, volt olyan számítógép, amelyikből 34 másodperc alatt 175 darab adtak el – olvasható a HVG.hu-n. Azaz másodpercenként 5.14-et. Vajon azért, mert annyira jó? Vagy csak azért, mert annyira olcsó? És ha az említett áruháznak ez is megéri, akkor a többi napon mekkora hasznot húznak le rólunk?

– Több olvasónk is jelezte – olvasható az Index.hu felületén –, hogy több olyan terméket is találtak, aminek irreálisan magasra emelték az árát, hogy aztán az akció napján nagyobb leértékelésnek álcázva tudják árulni. Ez egyébként a legegyszerűbb trükk, amit a webshopok alkalmazhatnak, és a Gazdasági Versenyhivatal is eléggé harap a dologra – mutat rá a cikk.

A klasszikus trükk. Nem áthúzom a régi árat és fölé írom az új olcsóbbat, hanem hagyom a régi árat, és fölé írok egy áthúzott nagyobbat. Amennyi sohasem volt.

– Facebook- és weboldalán is jelezte péntek délután a Media Markt, hogy a Black Friday miatti óriási érdeklődés miatt néhány órára szüneteltetni kényszerülnek az online rendeléseket. Mint írták, "a webáruházunkhoz beérkezett hatalmas mennyiségű megrendelés feldolgozásához néhány órára a türelmeteket kell kérnünk. Ebben az átmeneti időszakban a webáruházunk működését szüneteltetjük" – tudósít szintén a HVG.hu. Szóval olyan jól támadták meg a vásárlókat, hogy azok a visszatámadással győzelmet arattak.

Tavalyi kimutatások szerint ezen az egyetlen napon a magyar vásárlók az üzletekben és a webáruházakban közel nettó 27 milliárd forintot költöttek. Ez az utolsó negyedéves költés egyötöde – egyetlen nap alatt.

– Az eladók mindent megtesznek, hogy egyszerinek, megismételhetetlennek és kihagyhatatlannak állítsák be az ajánlataikat, és így gyakoroljanak nyomást a vásárlóra, hogy olykor a józan eszét is félretéve megvegye az adott terméket vagy szolgáltatást. Ezt sugallják a boltok üzenetei is, amik többnyire ugyanarra a sablonra vannak felhúzva: „aki ezt kihagyja, az nem normális”. Ettől még nem feltétlenül rosszak az ilyen akciók, hiszen nemcsak a vásárlón van nyomás, hanem a boltokon is, tehát, aki ügyes, gyors, szemfüles és kitartó, az tényleg komoly kedvezményekhez juthat. A nagy cégek még azt is megengedhetik maguknak, hogy nyereség nélkül adjanak el dolgokat. Egyfelől vásárlókat próbálnak ezzel szerezni magukat, akik ezentúl náluk költik el a pénzüket, másfelől sokszor a kapcsolódó termékeken, (kiegészítők, játékszoftverek, extra garanciák) van az igazi profit – elemez az Index.hu.

– Világszerte hatalmas őrület a fekete péntek. Nálunk is sokan használták ki a leárazásokat, így olcsóbban megússzák a karácsonyt – írja kicsit egyszerűbben a Bors. Megúszni a karácsonyt? Volt, akinek nem sikerült.

Egy amerikai üzletben két vásárló között vita, majd lövöldözés alakult ki. Egy 12 éves és egy 18 éves fiatal megsebesült, a lövöldözőt lelőtték.

gtg.jpgMeg kell úszni a karácsonyt. Erről egy másik péntek jut eszembe. Azt a megváltó feltámadás követte. Vajon ebből a mostani péntekből feltámadunk-e időben? Talán ha nem megúszni akarnánk a karácsonyt...

Gundel Takács Gábor

(Illusztráció forrása: truongthing.ga)

 

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása