Ne jótékonykodj! Szeress!
Gégény István 2018. november 17.

Ne jótékonykodj! Szeress!

Mit üzen nekünk ma Szent Márton lelkülete? Pannonhalmán, Szent Márton hegyén kerestünk választ a helyesen segítés kérdésére.

0001.jpg

Márton napja, november 11. idén épp vasárnapra esett, így igazán ünnepi alkalomnak adott otthon a Pannonhalmi Főapátság. A helyben minden évben kiemeltnek számító esemény idei fő vendége Varga László püspök volt, akinek hajléktalanságról szóló videóüzenetét korábban már közzétettük a SZEMléleken.

A kaposvári főpásztor délelőtt a csordultig telt díszteremben válaszolt a fiatalok kérdéseire, egészen személyes, drámai részleteket is megosztva saját életútjáról, főként a segítésre vonatkozó tapasztalatairól. Ebből látható ízelítő szerkesztett, a lényegi üzeneteket 12 percben összefoglaló alábbi videófelvételünkön.

002_2.jpg

003_1.jpg

Varga László volt az ünnepi nagymise főcelebránsa és szónoka is. Itt a püspök rámutatott: a segítségnyújtás alapja, hogy felvállaljuk a határainkat. Nem tudunk mindenkinek mindig mindenben segíteni. – Ott kezdődik a segítés, hogy elfogadom, nem Isten vagyok, hanem ember - fogalmazott az egyházi vezető. – A szegényeken keresztül Isten megtanított engem arra, hogy nem jótékonykodni kell, hanem segíteni. A szeretet valójában akkor kezdődik, amikor megengedem, hogy a másik is adjon, ha beengedem őt az életembe – érzékeltette a szeretet dinamikáját Laci atya. Rászorulók azon üzenetét is felhangosította, miszerint a sajnálatból fakadó jótékonykodás megalázó számukra.

004.jpg

005.jpg

– Ami az Apostolok Cselekedeteiben szerepel, az nem mese, hanem élő valóság – vezette fel a Szentlélek működésére és az imádság fontosságára való utalást a püspök, akinek egyetlen szó a főpásztori jelmondata: "irgalom". – A terhelhetőségem attól függ, mennyit imádkozom. Ima nélkül nem megy. A másokon való segítés közben nem feledkezhetek meg arról, hogy én is sérült vagyok, én is szeretetre szorulok – tette hozzá.

007.jpg

Az ifjúság jelenlétében azt is őszintén megvallotta Varga László: "elveszítettük a fiatalokat". Ő azonban ezt nem tragédiának látja, hanem feladatnak, kihívásnak. A Szentlélek embereként mindenfelé gyújtogatni szeretne, lángot lobbantani. Beszéde végén – Ferenc pápa stílusát idézve - arra kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak érte, "szegény püspökért".

Gégény István

süti beállítások módosítása