Valóban felgyújtottak a migránsok egy holland templomot?
Gégény István 2018. szeptember 21.

Valóban felgyújtottak a migránsok egy holland templomot?

Magyar keresztények osztják a közösségi médiában a megdöbbentő információt. De vajon igaz-e? Utánajártunk.

amstelveen.jpg

– A migránsok felgyújtottak Amszterdamban egy gyönyörű templomot – ezzel a címmel és egy lángoló templom képével terjed az üzenet, amihez különösebb kommentár nem is szükséges azoknak, akik ilyen megerősítésekkel próbálják nyugtatgatni háborgó, felháborgatott lelküket.

A történetből annyi igaz, hogy az adott templom tetőszerkezete tényleg leégett, komoly károkat szenvedett az épület a tűzeset miatt. Az viszont már az első, második és harmadik pillantásra is megbízhatatlan honlap szerkesztőinek adaléka, hogy bár a rendőrség nem ismeri a tettest, ám "az egész város tudja", kik az elkövetők.

Jelen sorok írásakor egyáltalán nem zárható ki, hogy akár tényleg külföldi állampolgárok, vagy bármiféle szándékosság állhat az eset hátterében. Ahogy az sem, hogy meteoritdarab csapódott az épület tetejébe, avagy a felszálló tömjénfüst nagy mennyisége hevítette túl a tetőt. Ezek mind a fantázia szüleményei, s közös jellemzőjük, hogy egyik felvetés sem tény. Emiatt pedig megalapozatlan hazugság a kijelentésként terjesztett cikk.

Mivel a nemzetközi sajtóban nem találtuk nyomát az "egész város által tudott" információnak, a hágai magyar nagykövetség segítségét kértük, akik készségesen közreműködtek a részletek megismerésében. Az általuk közvetített holland nyelvű tények arról szólnak, éspedig több eltérő forrásból egybehangzóan, hogy az Amstelveen templomában kialakult tűz eredetét eddig nem sikerült megállapítani, a tűzoltók szerint valószínűleg nem is kerülhet erre sor a későbbiekben sem, mert akkora pusztítást végzett a tűz, hogy ha volt is bármi nyom, bizonyíték, az elégett. A legreálisabb feltételezés a tűzeset okára a katasztrófavédelmi szakértők szerint az elektromos mérőszekrény egyik alkatrészének meghibásodása. Ezt erősíti, hogy a tűz keletkezése előtti időszakban kizárólag a lelkipásztor tartózkodott a templomban.

amstelveen3.jpg

Ha mégis szándékosság miatt gyulladt volna ki a templom, annak lehetne sokkal logikusabb indítéka a "migránsok" feltételezett vandalizmusánál. Az 1888-ban épült templomot nemrég, 2010-2016 között jelentősen renoválták, épp másnap, szeptember 16-án ünnepelték volna az új orgona beüzemelését. Viszont szeptember 14-én napvilágot látott egy jelentés a holland médiában, amely tömören arról szól, hogy 1945-2010 között az ország katolikus püspökeinek bő fele – 39-ből 20 személy – vagy szexuálisan zaklatott kiskorúakat, vagy fedezte más egyházi személyek ilyen tevékenységét. Akit részletesebben érdekel a téma, ide kattintva olvashatja el holland nyelven a cikket, itt pedig angol összefoglalóban ismerhető meg a lényeg.

Tehát: szeptember 14-én megjelenik egy sokakat joggal és alaposan felháborító írás helyi egyházi vezetők által feltételezhetően elkövetett zaklatások témájában, majd szeptember 16-án ünnepi eseményt rendeznének egy nemrég felújított templomban, ami előző nap kigyullad. Noha konkrét bizonyíték nem igazolja az összefüggést, igencsak elgondolkodtató az egybeesés. Talán nem véletlen, hogy néhány holland kommentelőnek egyből a visszaélések jutottak eszébe a tűz láttán.

A templom leégett, ezt tudjuk biztosan. Néhány keresztény internethasználó rágalmakat terjeszt. Sajnos ez is tény. Mindkettővel elszomorító szembesülni. A templom újabb remélhető helyreállításában közvetlenül nem nagyon tudunk segédkezni (a helyiek máris gyűjtés, crowdfounding indítását tervezik a becsült 4 millió euró összegyűjtésére, s úgy tűnik, az egyházi közösség is talál ideiglenesen átmeneti otthont magának), ám a fake news jelenség megfékezésében talán tehetnénk valami hasznosat. Ha bármely olvasónak van prakitkus ötlete e téren, össze meg azt közösségi oldalunkon, hozzászólás formájában, mindannyiunk gazdagodására!

(Képek forrása: nos.nl)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása