Oscar-díj járhat az életveszélyes hajmosásért
Gőbel Ágoston 2018. szeptember 13.

Oscar-díj járhat az életveszélyes hajmosásért

Világszerte diák-Oscarként emlegetik filmes körökben a Student Academy Awards díjait, melynek idén magyar győztese is van!

ostrom1.jpg

A Szürke senkik című filmmel komoly hírnevet szerző Kovács István az Ostrom című munkájával lett a nemzetközi fikciós rövidfilm kategória legjobbja. A diák-Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett. Ezek közül hét kategóriában 39 film versenyzett a díjakért.

Október 11-én Los Angeles-ben a Samuel Goldwyn Színházban rendezi meg az Amerikai Filmakadémia az ünnepélyes díjátadót, ahol kiderül, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz-e.

ostrom2.jpgKovács István

A film producerei úgy nyilatkoztak, hogy „az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című filmet benevezhetik a Legjobb rövidfilm kategóriába. Így a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben bekerül a jelöltek közé az akadémia tagok szavazatai alapján.”

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani…

ga.jpgA Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben bosnyák és magyar színészek láthatók.

Diák Oscar-díjat eddig egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című diplomafilmjéért.

Gőbel Ágoston

(Képek forrása: index.hu, boon.hu)

süti beállítások módosítása