Óriási tűz égette rommá a nagyváradi püspökséget (videóval)
SZEMlélek 2018. augusztus 26.

Óriási tűz égette rommá a nagyváradi püspökséget (videóval)

Amíg a közel 100 tűzoltó megfékezte a lángokat, a közeli templomban misét mondtak a katasztrófa elhárítóiért.

nagyvarad.jpg

Augusztus 25-én 21.30 körül lángok csaptak fel a nagyváradi görögkatolikus püspökség épületének tetőszerkezetén – olvasható a maszol.ro híradásában. Az oltást nehezítette, hogy a helyben elérhető tűzcsapok közül három sem működött, a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője szerint ezért a Sebes-Körösből szivattyúztak vizet az oltáshoz.

Számos híradás egybehangzóan állítja, hogy személyi sérülés nem történt, a tűz okára nem térnek ki a beszámolók, az Agerpres román nemzeti hírügynökség viszont egy különleges kezdeményezésre is rámutatott. A tűz alatt a Szent László téren álló ortodox 'holdas templom' kapuit kinyitották, és két lelkész misét mondott a tűzoltók megsegítéséért. Sokan betértek a térről imádkozni a templomba, írják.

A tüzet vasárnap hajnal 1 körül sikerült megfékezni. 1300 négyzetméternyi épületrészben keletkezett kár, az épület fatornya összedőlt, beszakadt az első emelet.

Ugyancsak ott olvasható: a görögkatolikus püspöki palota az erdélyi románok egyik jelképépülete. Az ingatlan homlokzatát nemrég több millió euróból újították fel.

(Fotó: Totka László/maszol.ro)

süti beállítások módosítása