Házkutatás a plébánián: büntetendő lenne a segítségnyújtás?
Gégény István 2018. július 12.

Házkutatás a plébánián: büntetendő lenne a segítségnyújtás?

Élelmiszert adományozott rászorulóknak a csépai plébánia vezetője, rendőrök és hivatali ellenőrök kérték számon a tettéért.

antalandras.jpg

Több lakos jelezte a hatóságnak, hogy Antal András (a fotón ő látható Ferenc pápa mellett) római katolikus diakónus – aki a téves megfogalmazásokkal ellentétben nem pap – élelmiszert adományoz szükséget szenvedőknek. Ezek a tartós élelmiszerek azonban a feljelentők szerint nem biztonságosak, adta hírül a szoljon.hu.

A történet nem csupán azért megdöbbentő, mert tartós élelmiszerek adományozása az egyházak rendszeres tevékenységéhez tartozik, hanem mert több érintett úgy sejti, hogy olyanok panaszolhatták be az állandó diakónus tevékenységét, akik korábban maguk is részesültek hasonló segítségben. Lehet, hogy most mások kaptak, ők nem, s irigységből jó szándékú embereknek akartak kárt okozni? Pontosan nem lehet tudni, de esélyes, hogy ilyesmi állhat a háttérben.

De mi a helyzet a tevékenység jogszerűségével, az élelmiszer "biztonságosságával"? Csépa katolikus plébániája a Váci Egyházmegyéhez tartozik, így Beer Miklós püspököt kértük a helyzet tisztázására. – Jó ideje szabályozott keretek közötti együttműködést valósítunk meg az úgynevezett Élelmiszerbank szervezettel, akik a multinacionális kereskedelmi áruházláncok feleslegessé vált, de még használható termékeit mentik meg a leselejtezéstől – tájékoztatta a SZEMléleket a váci főpásztor. Ami az üzletekben már nem árulható, menne a kukába, viszont a kreatív segítő személyek közreműködésével a még felhasználható, tehát nem romlott élelmiszerek az erre rászoruló családokhoz kerülhetnek. Ebben a folyamatban játszik közvetítő szerepet a katolikus egyház is – érthető módon, hiszen jól ismerik, kinek van valóban szüksége felkarolásra, ki él nehéz körülmények között.

A történet egyik mellékszálaként a közösségi médiában beindult a rendőrök szidalmazása, holott ők azt tették, ami a feladatuk. Valóban jártak a plébánián, de csak közreműködőként, s mivel rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem adódott, nem is intézkedtek.

Maga a feljelentés ténye veti fel a lényeges kérdéseket, főleg, ha igaz, amit többen feltételeznek. – Antal András igazi karitatív alkat, tevékeny ember, sokakon segít, emiatt sajnos többen irigykednek rá – osztotta meg személyes benyomását Miklós püspök a munkatársával kapcsolatban.

Remélhetőleg a gáncsoskodók levonták a tanulságot az esetből - nem biztos, hogy ez volt a céljuk, de sikerült jó reklámot csinálniuk egy nemes cselekedetnek. Aki pedig nem érti, nem tudja, miért nem "atya" Antal András, vagyis mi a jelentős különbség egy katolikus pap és egy katolikus állandó diakónus között, annak ezt a cikkünket javasoljuk elolvasásra. Persze, ha Isten is úgy akarja, hamarosan nős férfiakat is pappá szentelhetnek. Erről Beer Miklós már kifejtette a véleményét, ide kattintva olvasható a vele készült interjúnk.

(Kép forrása: Vatikán via dabashirado.hu)

süti beállítások módosítása