Ilyen, ha (f)elszabadul a templomépítészet Indiában
SZEMlélek 2018. július 09.

Ilyen, ha (f)elszabadul a templomépítészet Indiában

Aligha van a világban két egyforma templom, mégis, szinte kivétel nélkül kinézete alapján mindegyikről el lehet dönteni, hogy az egy templom. Nem így a gyarmati uralom alól felszabaduló Indiában, ahol szembeszálltak azzal, hogy a templom csak templomszerű lehet! 

A fantáziát meghaladó építészeti műremekek két fotós, Stefanie Zoche és Sabine Haubitz képzeletét is megragadta. 2011 és 2016 között Indiában tett látogatásaik alkalmával készített fotósorozatukból jelenleg is kiállítás látható Mannheimben, ám néhány képet mi is megmutatunk a rendhagyó sorozatból.

Eravuban, a dél-nyugat indiai Kerala állam egyik településén található a Szent Teréz templom, amely mint egy megfeneklett hajó, templomi voltát csupán az orrában álló kereszt és a kereszt alakú horgony sugallja.

web2-st-theresa-eravu-stefanie-zoche-and-sabine-haubitz.png

Aszimmetrikus csíkos tető és azúrkék-fehér mintáival a keralai Peratta Szent Antal temploma tengerparti hangulatot sugároz magából.

web2-st-antony-church-stefanie-zoche-and-sabine-haubitz.png

Ha a betlehemi pásztorokhoz hasonlóan csak a csillagot követjük, nem téveszthetjük el a Thuravoorban álló Szent József templomot sem.

web2-st-josephs-chapel-stefanie-zoche-and-sabine-haubitz.png

Mupliyam-ban fekszik a Mennybemenetel temploma, amely új szintre emeli az antropomorfizmus fogalmát: a kereszténység üzenetét sugallja, a világot - közepén Indiával - körbeölelő égnek meredő emberi kézzel.

web2-assumption-church-mupliyam-stefanie-zoche-sabine-haubitz.png

Thoppumpady temploma a békét hirdeti. Nemcsak belül, de kívül is, ahogy a hatalmas PAX felirat kirajzolódik homlokzatán.

web2-our-lady-of-miracles-stefanie-zoche-and-sabine-haubitz.png

A fotósorozat további képei a művészek honlapján megtekinthetőek, erre a linkre kattintva.

(aleteia.org)

süti beállítások módosítása