Áder János bocsánatot kért
SZEMlélek 2018. május 15.

Áder János bocsánatot kért

Az államfő meglátogatta az országgyűlés alakuló üléséről távozóban tüntetők egy csoportja által inzultált református egyházi vezetőket.

aderbocs.jpg

Áder János úgy fogalmazott: mivel egy hete hiába vár a bocsánatkérő nyilatkozatra, "ezért a magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett" megköveti Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnökét és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát. Hozzátette: az egyházi vezetők az ő meghívására vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén.

A véleménynyilvánítás szabadsága alaptörvényben biztosított alapvető jog, amely mindenkit megillet. A köztársasági elnök szerint ennek a szabadságnak azonban "világos határa van", amely "ott húzódik, ahol a kinyilvánított vélemény durva agresszióban, fenyegetésben ölt testet, sérti a másik személyes szabadságát, emberi méltóságát".

Elmondta: ez a harmadik alkalom, hogy hasonló ügyben a nyilvánossághoz kell fordulnia. Először 2012 júniusában kellett felemelnie a szavát, amikor Schweitzer József nyugalmazott főrabbit érte atrocitás az utcán, másodszor pedig négy esztendővel ezelőtt, amikor Pásztor Istvánt, a vajdasági magyarok elnökét támadták meg.

(Forrás és fotó: MTI)

süti beállítások módosítása