Kibékülhet a két Korea?
SZEMlélek 2018. április 25.

Kibékülhet a két Korea?

Április 27-én történelmi találkozó várható az ázsiai félsziget északi és déli országának vezetői között. Ferenc pápa üdvözölte a kezdeményezést.

koreas.jpg

– Ez a találkozás jó lehetőség az átlátható párbeszéd megkezdésére, a kiengesztelődés és az új alapokra épített testvériség ösvényén való elindulásához, amely békét hozhat a koreai félszigetnek és az egész világnak – fogalmazott a katolikus egyházfő április 25-én.

A Moon Jaei-in (Mun Dzsein) déli elnök és Kim Jong Un (Kim Dzsongun) északi legfelsőbb vezető közötti személyes párbeszéd során olyasmi történik majd, amire az 1950-1953 között zajlott koreai háború óta nem volt példa: fél évszázada nem lépett déli földre északi vezető.

A megbeszélés középpontjában a nukleáris leszerelés és a két ország közötti kapcsolatok élénkítésének témája lesz.

Ferenc pápa szavai szerint a Vatikán támogat és bátorít minden olyan kezdeményezést, amely a jobb jövő építését szolgálja, az egymással való találkozás, az emberek közötti barátság jegyében.

A vallási vezető már 2014-ben is kifejezte, hogy "a koreai béketörekvés közel van a szívünkhöz."

A nyitóképen balra Cho Myoung-gyun, Dél-Korea egyesítési minisztere, jobbra Ri Son Gwon, a Békés Újraegyesülés Északi Bizottságának elnöke látható március 29-én a két ország közti határsáv északi oldalán tartott egyeztetésükön, amikor megállapodtak az április 27-én tartandó legfelsőbb szintű vezetői találkozóról. A széles asztal szimbolikusan elválasztja őket, de a kézfogás jó jel a békés jövő felé vezető úton.

(Forrás: cruxnow.com / Fotó: guardian.ng)

süti beállítások módosítása