Beer Miklós: Ferenc pápa egy normális keresztény ember
SZEMlélek 2018. január 05.

Beer Miklós: Ferenc pápa egy normális keresztény ember

Májusban nyugdíjba vonul a váci püspök, aki 15 karácsonyt töltött az egyházmegye főpásztoraként. December végén adott interjúban beszámol a Ferenc pápával való találkozás részleteiről és sok megosztó kérdésben is állást foglal Beer püspök.

iszb-20171222-119-1024x682.jpg

Még Beer püspököt is meglepte Ferenc pápa közvetlen, baráti vendégszeretete novemberi találkozójukon a Vatikánban. A magyar püspöki kar látogatása során többek között érintették a szegények helyzetét, a cigányság kérdését.

Szenvedélyesen mondta, hogy minden gyermeknek joga van elindulni az Isten útján, és hogy aki kéri a keresztséget, a mellé rögtön álljon oda a pap, fogja meg a kezét, és többé el ne engedje. A lelkipásztor beszélt belőle, és amikor mindenkit mondott, akkor mindenkit értett alatta.

Ferenc pápa az imádkozó közösségek fontosságát hangsúlyozta, hogy a hívek akkor is jöjjenek össze, ha nincs velük pap, emlékszik vissza Miklós püspök. A szolidaritás, mint az egyházfő kiemelt témája is szóba került. 

Külön is beszéltünk a szolidaritásról, ami neki nagyon fontos témája, valamint a peremre kerültek helyzetéről. Utóbbi a zátonyra futott, válással végződő házasságokat jelentette ebben a beszélgetésben. Szerinte segítenünk kell ezeket a híveket is, megértéssel feléjük fordulnunk, és nem szabad a fafejű bürokráciát követnünk, amely szerint ezek az emberek nem vehetik magukhoz a szentségeket. Én nagyon bízom benne, hogy ez a folyamat, ami jelenleg is zajlik a témában, úgy fog végződni, hogy minden egyes ilyen válást külön-külön fog vizsgálni az egyház, mert nem lehet sablonokat és előre legyártott recepteket követni. Akik nem értik Ferenc pápát, azok a lelkiismeretük megnyugtatására paragrafusok mögé bújnak, hogy ne kelljen megtalálni az egyes helyzetekre a megoldást, és felelősen dönteni.

Az iszlamizációval kapcsolatos kérdésre a menekültkérdést illetően Ferenc pápa véleményét osztó püspök az egyházfőtől idézett: eddig mi mentünk minden földrészre téríteni, és most azok, akiknek átadnánk Jézus szeretetét, házhoz jönnek. Csak hitelesen kell beszélnünk nekik.

Zaklatási botrányokról, a kényelembe süllyedt európai egyházról, cölibátusról és a nőkről, valamint gyermekkora és papként megélt legemlékezetesebb karácsonyi emlékeiről is nyilatkozott Beer Miklós püspök a zoom.hu-nak adott interjúban.

S hol tölti a következő karácsonyt Miklós püspök? Reméli, hogy egy kis falu plébánosaként, ahová birkáit és Misu szamarát is magával viheti.

süti beállítások módosítása