A szaúdi hercegé lett A világ megváltója
SZEMlélek 2017. december 14.

A szaúdi hercegé lett A világ megváltója

Amiről Gundel Takács Gábor november végén még csak találgatott, azt decemberre a CIA kiderítette.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi új tulajdonosa a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman (MBS), aki apja után a trón várományosa. De vajon miért költ 450 millió dollárt arra a muszlim herceg, hogy Krisztus képmását a iszlám vallás legszentebb helyét is magában foglaló országba vihesse? 

screen-shot-2017-12-08-at-12-35-48-pm-700x_1.png

A világ legdrágább műtárgyának megvásárlásában az sem akadályozta meg a trónörököst, hogy éppen instabil gazdasági és politikai helyzet uralkodik Szaúd-Arábiában. November elején MBS az országban uralkodó korrupcióra mért komoly csapást, börtönbe záratta az ország 200 leggazdagabb hercegét, üzletemberét és kormányhivatalnokát. Sőt, addig ki sem akarja engedni őket, amíg vissza nem térítik a királyságtól elvont forrásokat, írja a Wall Street Journal. Csak további csavar a történeten, hogy a kép megvásárlásával teljes mértékben szembe megy az iszlám alapelvével, miszerint "nincs más isten, csak Allah és Mohamed az ő prófétája", és azokkal a vallási vezetőkkel, akik között általános nézet, hogy a próféták bármiféle ábrázolása szentségtörés.

Talán az egészre az adhat magyarázatot, hogy a Louvre Abu Dhabi napokban közzétette, hogy a szóban forgó műalkotás náluk lesz megtekinthető: bizony, nem szobájának falára akasztja a herceg a képet, hanem ajándékba adja a szomszédos Egyesület Arab Emírségek frissen nyílt múzeumának. Így, ha magunk is szeretnénk a minden idők legdrágábban elárverezett képét megtekinteni, akkor nincs más hátra, irány az arab Louvre!

(aleteia.org)

süti beállítások módosítása