Győztek a helyiek – a francia településen maradhat a pápa szobra
SZEMlélek 2017. december 05.

Győztek a helyiek – a francia településen maradhat a pápa szobra

Évek óta zajló huzavona érhet véget, amelyben Szent II. János Pál szobra, illetve annak kereszt motívuma került támadás alá.

ploe_kereszt.jpg

2015 májusában írtunk először a Ploërmel településen álló szoborról, már akkor rámutatva, hogy dehogy akarják lebontani a szobrot a franciák – legalábbis a helyiek, élükön a polgármesterrel. Abszurd módon épp őket akarták – elvileg, az ország törvényeire hivatkozva – megvédeni a feljelentők állam és egyház szét-nemválasztásától. Hogy még abszurdabb legyen a történet, magyar és lengyel részről is felajánlás érkezett, miszerint ezen országok befogadnák azt a szobrot, amit nem szeretnének eltávolítani a helyiek.

Időközben petíció is indult, 38 ezernél is több aláíró állt ki a szobor helyben maradása, egyben a "helyben segíteni a legjobb" elv mellett.

Végül salamoni döntés született: a szobor úgy maradhat a településen, hogy nem marad a helyén. Az MTI közlése szerint Patrick Le Diffon polgármester úgy nyilatkozott: az önkormányzat eladja a szobrot a területileg illetékes püspökségnek, ennek nyomán tucatnyi méterrel odébb, közterületről magánterületre helyezik át az alkotást. Az egy évszázada hozott törvény hatálya így már nem vonatkozik a szoborra.

(A képen a szobor mellett annak alkotója, Zourab Tsereteli látható)

süti beállítások módosítása