Veres András: Senkit sem szerettem volna megbántani
Gégény István 2017. szeptember 05.

Veres András: Senkit sem szerettem volna megbántani

A győri püspök reagált a lombikprogrammal kapcsolatos megszólalásai kapcsán írt nyílt levélre.

va_ko.jpg

Ha nem is közvetlenül, de a Kisalföld által megjelentett interjúban Gülch Csaba egykori kollégám figyelmes rákérdezésére a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia elnöke megerősítette, amit a kiterebélyesedett vita folyamán magam is többször feltételezve leírtam: a prédikációra utalva a püspök elmondta, "azzal senkit sem szerettem volna megbántani".

Nagyjából ennyiben össze is foglalható a reakció érdemi része, ugyanis a többi gondolat vagy elhangzott korábban, vagy komoly tévedést tartalmaz.

Az a kijelentés például, hogy "Ezt [a lombikprogramra való utalást] emelte ki a média, kiváltva az általános felháborodást. Ugyanakkor nem esett szó a miértekről, az okokról, jelesül, hogy az egyház miért nem támogatja a lombikprogramot, és mit ajánl a sterilitás kezelésére.", egyszerűen nem találkozik a valósággal. Számos cikk, megszólalás tárgyalta a témát, több médiumban többen rávilágítottak az egyházi tanítás alapjaira, ráadásul a NaProTechnológiáról is elsők között írtunk itt, a SZEMléleken augusztus 20. után.

Néhány cikk plusz egy rádióműsor, amit Veres András valószínűleg nem vett észre, pedig léteznek (a teljesség igénye nélkül a széles kínálatból):

http://szemlelek.blog.hu/2017/08/23/napro

http://szemlelek.blog.hu/2017/08/21/istent_jatszani_891

http://szemlelek.blog.hu/2017/08/27/bojte_csaba_lombik

http://szemlelek.blog.hu/2017/08/26/lindmayer_lombik

http://szemlelek.blog.hu/2017/08/24/eletadas

http://zoom.hu/2017/08/27/lombikba-zart-evtizedes-konfliktus

http://24.hu/elet-stilus/2017/09/03/tetszik-istennek-a-lombikbebizes/

http://kepmas.hu/blog/lombikvihar-gondolatok-a-mesterseges-megtermekenyites-vitarol

http://www.magyarkurir.hu/hirek/mit-jelent-valoban-az-emberi-elet-partjan-allni-gyermektelenseg-fajdalmas-kihivasaiban

http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-08-26_15%3A07%3A00&ch=mr1

A Heti Válasz pedig 4 teljes oldalt és címlapot szentelt a téma alapos körüljárásának.

A püspök által említett "túlbuzgóság" és "rosszindulat" pedig – saját szavait idézve – értelmezhetetlen, hiszen abban a bizonyos levélben semmilyen kritika nem éri a prédikáció tartalmát, sőt, köszönettel szóltam róla. Emlékeztetőül neki és másoknak is álljon itt, mit írtam a SZEMléleken a vita elindulásakor:

Meggyőződésem, hogy a püspök senkit nem akart megbántani, ugyanakkor határozottan rámutatott, hogy az élet ura nem valamelyik szülő, az orvostudomány, netán egy bármennyire is jó szándékkal gyermeket vállalni tervező házaspár, hanem Isten.

Veres András püspök hitelesen képviselte elmondott szavaival a katolikus egyház tanítását, amely arra buzdít, hogy lehetőleg szülessenek meg a várt gyermekek, éljünk boldogan, családban, sokasodjunk, töltsük be a Földet, de mindeközben fogadjuk el Isten akaratát.

Hogy a stílus, a szóhasználat mégis megbánthatott sokakat, nem én találtam ki. Ilyen reakciók tengere okozott szinte áradást az elmúlt hetekben a hazai közbeszéd színterein, melynek részeként keresztény megszólalók sem rejtették véka alá, hogy nem sikerült kellő tapintattal szólni a témában:

"Ezért volt végtelenül bántó Veres András augusztus 20-án érzéketlenül odavetett kijelentése a lombikprogramról, és annak „métely”-t, „fondorlatosan megfogalmazott” törvényt emlegető szóhasználata. Ami azt illeti, a püspök utóbb többször is lehetőséget kapott kijelentésének árnyalására, de nemigen élt a lehetőséggel. Ez még akkor is lehangoló, ha szavainak tartalma történetesen valóban a hivatalos katolikus álláspontot tükrözi." (Szőnyi Szilárd, Heti Válasz)

"A megfogalmazás durvasága még olyan katolikus anyák szívét is összeszorította, felháborodásukat kiváltotta, akiknek saját, természetes úton fogant gyermekeik vannak, és maguk is fenntartásokkal tekintenek a mesterséges megtermékenyítésre. Nem is szólva arról, hogy megvilágosító indoklás nélkül az egész elítélés értelmetlen azok szemében, akik nem ismerik az egyház ezzel kapcsolatos aggályait, és így nem is fogják megérteni, csak ostobaságnak tartják." (Kölnei Lívia, Képmás blog)

Még egy nagyon fontos gondolat szerepel a Kisalföld interjújában, amellyel a megoldás irányába mutat Veres András püspök:

"Világossá vált, hogy a másik véleményét tiszteletben tartó, higgadt társadalmi párbeszédhez még hiányoznak a kulturális, erkölcsi és emberi adottságaink."

Ezzel valószínűleg nagyon sokan egyetértünk. Tenni kell érte mindannyiunknak, hogy a helyzet megváltozzon.

Köszönöm András püspöknek, hogy nagy nyilvánosság előtt megfogalmazta, megerősítette, hogy nem akart megbántani senkit! Én eddig is ebben a meggyőződésben éltem, de vannak, akiknek nagyon sokat jelenthet ez a pár egyszerű szó...

Külön hálás vagyok azokért a visszajelzésekért, amelyek megerősítették, hogy időnként érdemes akár a nyílt levél műfajához is folyamodni, amely a maga sajátos módján ezúttal is elérte a kitűzött célt.

lombikre.jpg

lombikre2.jpg

Gégény István

(Nyitókép: kisalfold.hu)

süti beállítások módosítása