Elhunyt az Európai Parlament első női elnöke
SZEMlélek 2017. június 30.

Elhunyt az Európai Parlament első női elnöke

A magát ateistának valló Simone Veil túlélte a holokausztot, francia miniszter és a Francia Akadémia tagja is volt.

veil.jpg

A 89 évet élt hölgy Franciaország egyik legnagyobb tiszteletben álló és legnépszerűbb közéleti személyisége volt az MTI szerint. Nevéhez fűződik az abortusz franciaországi legalizálása.

A politikus Simone Jacob néven született egy nem vallásos zsidó családban. Szüleivel és húgaival együtt származása miatt 1944-ben deportálták Auschwitzba, ahonnan a lányok szüleik nélkül tértek haza. Harminc éven át a francia és európai politika egyik vezető személyisége maradt: 1979-1982 között az Európai Parlament elnöke volt, 1995-ig többször töltött be miniszteri posztot a francia kormányokban, 1998-2007 között az Alkotmánytanács tagja volt, 2010-ben pedig tagjai közé választotta a Francia Akadémia.

Egy élet (Une vie) című, 2008-ban megjelent önéletrajzi kötetében auschwitzi emlékeiről, ateista és feminista meggyőződéséről írt.

Érdekesség, hogy a politikust csupán "fél" betű választja el névrokonától, attól a Simone Weil-től, aki szintén francia és zsidó származású, de őrá épp a vallásos gondolkodás volt jellemző: máig nagy hatású lelki íróként, filozófusként idézik világszerte gondolatait.

(Kép forrása: seattletimes.com)

süti beállítások módosítása