Kocsis Fülöp: 20 év múlva Európa muszlimmá válhat
SZEMlélek 2017. június 21.

Kocsis Fülöp: 20 év múlva Európa muszlimmá válhat

Ezt csak úgy lehetne elkerülni a görögkatolikus érsek szerint, ha az öreg kontinensen újra tartása lenne a kereszténységnek.

hirek_819_7_1.jpg

Bátor, szókimondó interjút adott a háborús övezetet megjárt Fülöp érsek a Hajdú Online portálnak. A teljes cikk itt olvasható, az alábbiakban néhány gondolatot szemlézünk a főpásztor válaszaiból.

...a háború lerombolta a házaikat, elvette a munkahelyeiket, mire menjenek akkor vissza? A legtöbben persze még ennek ellenére is hazatérnek, a föld, az otthon, a múlt, az őseikhez való kötődéseik miatt. Nem mellékesen a magyar kormány az utóbbi években sokat tett értük, talán erről többet kellene beszélni állami szinten, mert a magyar és a nemzetközi közvélemény sem igazán tud róla. Vajon a mai plakátháborúban ezt miért nem mutatják meg? Úgy sejtem, azért, mert ezért kevésbé lehet lelkesedni...

Egyáltalán nem láttam bennük [az üldözött keresztényekben] gyűlöletet, vagy indulatot. Szomorúságot a szemükben igen, de derűt és életerőt is a továbbélésre. Érdekes, ott fel sem merült bennem, hogy az esetleges gyűlöletükről érdeklődjek, erre csak itthon kérdeztek rá többen is.

Az iszlámban benne van a bosszú, míg Jézus azt tanítja, hogy ha megütik a jobb arcodat, tartsd oda a másikat is. Ezt mi sose merjük szó szerint venni, legfeljebb poénból. De ott él, hogy a gyűlöletre nem gyűlölettel válaszolok.

Azt mondom, mint sok más gondolkodó, hogy ha ez a folyamat valami egészen különleges hatásra meg nem fordul, akkor húsz év múlva Európa muszlim lesz. Nincs megállás, mert egyrészt tömegek érkeznek, másfelől náluk sokkal több gyermek születik, egy-kettő ellenében nyolc-tíz. Hangsúlyozandó, ez nem valami muszlim sajátosság, a szíriai keresztényeknél szintén nagyon sok a gyermek. Ez a mi kilúgozódott, elkereszténytelenedett, kényelmességre törekvő életünknek a következménye. Félünk a nagycsaládtól, Európa iszlamizálódásának folyamatához ez is hozzátartozik.

...nemcsak számokról, földrajzi helyzetről van itt szó, hanem egyfajta spirituális hadviselésről is: ha vákuum van, azt valami ki fogja tölteni. Ha nem a keresztény hit, akkor majd az iszlám.

(Forrás: Hajdú Online)

süti beállítások módosítása