Laci püspök folytatja Beton püspök szolgálatát
Gégény István 2017. május 15.

Laci püspök folytatja Beton püspök szolgálatát

Alapvetően nem illendő főpásztorokat a becenevükön szólítani, ám ezúttal szabályt erősítő kivételek találkoznak, akik a kaposvári egyházmegye élén váltották egymást.

kapos2.jpg

Felszentelték, egyben beiktatták hivatalába a legújabb magyar katolikus püspököt. Varga László kinevezését követően a SZEMléleknek adott interjúban úgy fogalmazott: "különösen is arra fogok törekedni, hogy a szegények egyházát megéljem és építsem." Ez a gondolat nem kicsit, hanem nagyon ismerős lehet sokak számára, hiszen Ferenc pápa ugyanezt hangsúlyozza folyamatosan, tetteivel és szavaival egyaránt.

Hogy mekkora lelki rokonság van az eddig szinte mindenki által Laci atyának szólított püspök és a katolikus egyházfő között, azt az új kaposvári főpásztor címere is igazolja. Lehet, hogy létezik már olyan püspöki jelmondat, ami egyetlen szóból áll, de hirtelen nem ugrik be (aki tud ilyenről, jelezze hozzászólásban). Az "Irgalom" az eleve tömör műfaj jelenleg ismert legtömörebb képviselője, amiben ugyanakkor ott van minden (talán csak egy "Amen" múlhatná felül rövidségben).

kapos3.jpg

Nem nehéz az előbbiek mentén kitalálni, miért "Laci" az új püspök megszólítása. Közvetlen, alázatos, barát, társ, lelki kísérő, együtt-szenvedő, terhet közösen cipelő jó pásztor Varga László, aki sok örömet hozhat a hazai egyházi életbe. Elődje, Balás Béla a nem is annyira legendás történet szerint a focipályán kapta hátvédként szerzett érdemei elismeréseként társaitól a Beton becenevet, amely aztán új értelmet nyert a diktatúra idején. Beton püspök ugyanis olyan korszakban (is) vitte vállán, éspedig sziklaszilárd elkötelezettséggel a katolikus egyház fontos rétegét, az akkori hívő ifjúságot – mai szülőket, nagyszülőket, papokat, szerzeteseket –, amikor az állami szervek következetesen üldözték a keresztényeket. A mai fiatalok számára talán ez is legendának tűnik, de nagyon nem volt az. Az ő nevéhez is fűződik a semelyik térképen nem szereplő, ám közösségi értelemben nagyon is valós Dunakanyar Egyházközség megalakítása és létben tartása, az illegalitásból indult, ma is létező Nagymarosi Ifjúsági Találkozók megrendezése (épp most szombaton lesz az idei tavaszi összejövetel).

S hogy mekkora hatása van a két főpásztornak a társadalomra, azt jól példázza, hogy az alábbi videót Kaposvár polgármestere (illetve valószínűleg kommunikációs csapata) készítette és tette közzé.

süti beállítások módosítása