Párbeszéd a cigányság és az egyház kapcsolatáról
SZEMlélek 2017. március 14.

Párbeszéd a cigányság és az egyház kapcsolatáról

Az Kisalföld hasábjain jelent meg a levélváltás, amelyben a magyarországi cigányság hitéletét vitatják, különböző jó példák és megoldások ajánlásával.

1_7.jpg

Lakatos Gyula "Berci" a megyei lapban megjelent levelében az egyre kevesebb templomba járó cigányságról és annak okairól, többek közt a "sok vallásnak hitt gyülekezet és szekta" megjelenéséről és az iskolázatlanságról nyíltan kifejti véleményét. Külön élteti Székely János püspök urat, aki a magyarországi cigánypasztoráció elnöke és, aki perfektül beszéli a lovári nyelvet. Megoldásnak több zarándokút szervezését és a hatalmon lévő kormány szerves részeként említett KDNP aktivizálódását látja többek közt. 

A lap értesülései szerint levele az egyházban is nyitott fülekre talált, de a Kisalföld olvasói közül is volt, aki szívén viselve a kérdést, választ írt Bercinek. 

Czakó János Székely János püspök mellett a cigánypasztoráció terén kiemelte még Beer Miklós püspököt és Kocsis Fülöp metropolitát, ugyanakkor méltatta a magyar egyházi vezetést: e fenti példák sem voltak elegendőek, írja Czakó, hogy érdemben foglalkozzanak a cigányság ügyével, az "elszektásodás" problémájával, aki hiányolja a komoly cigánypasztorációt a Győri Egyházmegyéből és országosan is.

 

Ha az egyház lehajolna ezekhez az emberekhez  és hitükben megőriznék őket, hitüket újraélesztenék, rendszeresen foglalkoznának velük, nemcsak hogy értékes tagjai lehetnének az egyháznak, de értékes tagjai lehetnének a társadalomnak is.

süti beállítások módosítása