Ferenc pápa: Eljött az ideje az egyházi zene megújulásának
SZEMlélek 2017. március 08.

Ferenc pápa: Eljött az ideje az egyházi zene megújulásának

Az egyházi zenéről rendezett nemzetközi konferencia résztvevővel találkozott Ferenc pápa, aki szerint az egyháznak meg kell őriznie a múlt örökségét úgy, hogy az a mai nyelvezetbe beilleszthető legyen.

last-judgment-hans-memling.jpg

A Szentatya az egyháznak kettős küldetést tulajdonít: megőrizni és felhasználni a múlt örökségét és azt megfelelően alkalmazni a jelenben, valamint ennek, az egyházi zene és a liturgikus énekek teljes beillesztése a jelenlegi művészeti és zene nyelvezetbe. 

Testesítsék meg és fordítsák Isten Szavát énekekre, hangokra és harmóniákra, amelyek megindítják kortársaink szívét. Egyben teremtsenek megfelelő érzelmi környezetet ahhoz, hogy készségessé váljunk a hitre és ösztönözze a befogadást és a teljes részvételt az ünnepelt misztériumban.

Ugyanakkor óva int az egyházfő a felületesség, a középszerűség és banalitás veszélyeitől, ezért e terület főszereplőit hívja minőségi értelemeben vett megújulásra.

Az egyházi zene és a liturgikus ének feladata az, hogy megajándékozzon minket Isten dicsőségének, szépségének, szentségének érzésével, aki ragyogó felhőként befed bennünket.

(hu.radiovaticana.va)

süti beállítások módosítása