Pletyka terjed a pápa lemondatásáról
Gégény István 2017. március 04.

Pletyka terjed a pápa lemondatásáról

Megalapozatlan állításoktól hemzsegő híresztelést osztogatnak a közösségi médiában. Cáfolni nyilván nem könnyű, megerősíteni viszont annál nehezebb a sejtegetést.

papa_konklave.jpg

Ferenc pápa eddig láthatóan bátran állja a sarat a felé záporozó, sokszor egyházon belülről érkező támadásokat illetően. Előkerült azonban egy újabb, a suttogó propaganda eszközeivel terjedő kötekedés, amely magasabb szintre próbálja emelni a viszálykodás szítását. Íme, a részletek:

1. A hírnek álcázott szubjektív felvetést az úgynevezett "Katolikus válasz" bloggerétől származóan osztják magyar nyelven, amely felület félrevezető nevével sarkos ellentmondásban eddig is előszeretettel ekézte a pápát. Az EWTN, akikre hivatkozik a magyar reposztoló, levették oldalukról az ezek szerint általuk is felismerten nem túl tiszta forrásból származó információt.

2. A hírfelhangosítók valamiféle "London Times" napilapra hivatkoznak. Érdemes lenne utánajárni, létezik-e ilyen orgánum. A tényszerűnek aligha nevezhető felvetés mindenesetre a The Times lapban jelent meg.

3. A pletyka alapját az szolgáltatja, hogy olyan bíborosok kérik a pápa lemondását, akik a konklávén őrá szavaztak. Ami közismerten titkos szavazás. Nevük sincs ezeknek a bíborosoknak.

4. Ami még szebb az egész történetben, hogy ha pápapárti bíboros lennék, nyilván egy "szakértőn" keresztül kérném a nyilvánosság előtt az egyházfő lemondását, nem ám írott formában, hiteles dokumentum által.

5. Ez a nevenincs bíborosi csoport ráadásul annyira járatos az egyházjogban, hogy csak úgy lecserélnék a regnáló pápát a vatikáni államtitkárra. Itt kezd igazán meseszerűvé válni az egész gondolatkör, mintha valami pártpolitikai csatározás állna a háttérben, és majd Józsit lecseréljük Tibire.

6. A hab a tortán, hogy a "szakértő" szerint azért lenne haszontalan egy ilyen kérés (ami tehát a pletyka forrása szerint sem történt meg, csak "fontolgatása van folyamatban"), mert a pápa közismerten autoriter gondolkodású ember, csak azért se mondana le.

Ami viszont mindezekhez kapcsolódóan igaznak tűnik: sokan, sokféle okból támadják a pápát. Bíborosok közül is biztosan vannak, akik kritikusan szemlélik az általuk megválasztott egyházfő tevékenységét. Beer Miklós már jó ideje rámutatott a SZEMléleknek adott interjúban, hogy egyházszakadás jöhet, ha "korunk farizeusai így folytatják". Ahelyett, hogy az evangélium útján járó pápa lemondana, létezik más megoldása is ennek az egyre feszültebb folyamatnak. Apró, de fontos lépést jelentene, ha nem osztanánk meg megbízhatatlan forrásból származó, bomlasztó célú tartalmakat.

Gégény István

süti beállítások módosítása