Kápolnából lesz zsinagóga Szicíliában
SZEMlélek 2017. január 16.

Kápolnából lesz zsinagóga Szicíliában

500 évvel ezelőtt kiutasították a zsidóságot Szicíliából. Most egy katolikus kápolnát enged át Palermo érseke közösségüknek a párbeszéd és barátság jegyében.

A város egykori zsinagógájának romjain épült Santa Maria al Sabato kápolnát január 12-én adta át ünnepélyesen a szigeten élő zsidó közösségnek a palermoi érsek, Corrado Lorefice. A valódi barátság, illetve az egyház és a zsidó közösség közti folyamatos párbeszéd eredményeként tekint rá az érsek.

webrns-palermo-synagoguea-011117-768x576.jpg

A különleges alkalmat a zsidóság Szicíliából való kiutasításának évfordulójára időzítették, amelyet a spanyol inkvizíció idején rendeltek el, 1439-ben. Az Olaszországhoz tartozó szigetről kitelepített zsidók számát 37 és 50 ezer közé teszik a történészek. Ezt megelőzően századokon át üldöztetésnek és erőszakos katolizálásnak voltak kitéve a szigeten több mint 1400 éve jelen lévő zsidók.

oratorio-del-sabato_thumb400x275.jpg

A hamarosan megnyíló zsinagógában helyet kap egy tanulmányi centrum és egy zsidó örökségi központ is. Az olaszországi zsidó közösségek szövetségének elnöke szerint a történelem évszázados sebeit gyógyíthatja ez a gesztus.

(cruxnow.com)

 

süti beállítások módosítása