Urr Ipoly O.Cist.: Placid atya mosolya minden helyzetet megmentett
SZEMlélek 2017. január 16.

Urr Ipoly O.Cist.: Placid atya mosolya minden helyzetet megmentett

A Budai Ciszterci Szent Imre Plébániát vezető ciszterci szerzetes közvetlen közelről kísérte végig 100 éves korában elhunyt bencés társa utolsó évtizedeit. Az ő gondolatait közöljük.

ipoly_placid.jpg

Amiben egy pillanatig nem kételkedem: az ő élete teljes élet volt. Úgy, ahogy élnie kellett. Amit ma életvezetési 4 parancsként sok helyen megtalálunk és idézik a hívek is sokszor, nem csak elmélet volt, hanem valóság. Ez a négy mondat a maga egyszerűségében minden katolikus számára Placid atya lelki hagyatéka.

Közel 15 éven át minden nap együtt ebédelhettem vele. Mosolya és derűje minden helyzetet megmentett. A Szent Imre templomban elmondott utolsó szentbeszéde és búcsúja ott él a szívünkben:

S végül most, testvéreim, fogadjátok el tőlem azt az utolsó nagy kérést: mindannyian szentmisére jöttetek, próbáljátok tudatosan megélni ezt a nagy csodát. Akkor a rákövetkező hétköznapokban sikerülni fog ebben a zűrzavaros világban megélni a krisztusi életet. Ha így fogtok szentmisén részt venni és így fogtok szentáldozáshoz járulni, és ha én is életem utolsó pillanatáig így fogok misézni, akkor sziklaszilárd hittel garantálom, hogy még találkozni fogunk. Fogadjátok tehát búcsúzásul: a viszontlátásra odafönt az örök boldogságban. Ámen!

Urr Ipoly O.Cist.

* * *

süti beállítások módosítása