A fenntarthatóság és a tudomány találkozója a Vatikánban
SZEMlélek 2016. november 29.

A fenntarthatóság és a tudomány találkozója a Vatikánban

Stephen Hawking és a Pápai Tudományos Akadémia számos tagja a tudomány és a fenntarthatóság témájában tartott, négynapos előadássorozaton vett részt a Vatikánban.

Sosem volt még akkora szükség a tudomány szolgálatára egy új, globális ökológiai egyensúly megteremtése érdekében, mint most, mondta Ferenc pápa a tudósokhoz intézett beszédében. Arra hívta őket, hogy alkossanak olyan kulturális modellt, amely felveheti a harcot a klímaváltozás válságával és annak társadalmi következményeivel.

dsc_9477.JPG

Az interdiszciplináris párbeszéd erejével az Önök tudományos közössége az, amely képes kutatni és megmutatni világunk válságát. Önök arra hivatottak, hogy általános és konkrét megoldásokat ajánljanak azokra a problémákra, amelyekkel a plenáris üléseik alkalmával találkoznak majd a víz, a megújuló energiaforrások és az élelmiszer-biztonság kérdésében.

A klímaváltozás bizonyítéka észrevehetetlenné vált mindenki számára, és mindenhol elfogadják a tényét, mondta a Pápai Tudományos Akadémia egyik legújabb tagja, a hondurasi-brit gyógyszerész professzor, Salvador Moncada. Úgy gondolom, hogy erre a pápának hatalmas, jótékony hatása volt. Elgondolkodtatott mindannyiunkat. Arra késztetett, hogy magunkba nézzünk. Ez vitt minket arra, hogy megértsük az emberiség fő problémáit és minden lépésünket sürgőssé tette, tette hozzá a tudós.

20161128t0947-1284-cns-pope-science.jpg

A nemzetközi politika igen gyengén reagált a közös jó keresésére való felhívásra, ami károsítja a társadalmat, a demokráciát, az igazságot és a szabadságot, mondta a Szentatya a találkozó során. Ennek ellenére emlékeztetett minden tudóst, különösen azokat, akik megvallják a hitüket, hogy ne veszítsék el a reményt, válasszák a közös jót.

A világhírű angol fizikus, Hawking előadást tartott az univerzum keletkezéséről szóló elméletéről, Ferenc pápával való találkozását az alábbi videó örökítette meg, további képek a négynapos eseményről ITT találhatóak.

 (romereports.com; en.radiovaticana.va)

(fotók: www.pas.va)

süti beállítások módosítása