Kristály Katedrálisból Krisztus Katedrális
SZEMlélek 2016. október 04.

Kristály Katedrálisból Krisztus Katedrális

Az amerikai protestáns megachurch irányzat előfutára és jelképe volt a Kristály Katedrális, ami most a katolikusok kezében van és a magánadományoknak köszönhetően új korszakba lép.

Az Orange megyében épült Kristály Katedrális jelképes alakja, Robert H. Schuller halála után alig egy évvel, a híres megachurch lényegi átalakulásoknak néz elébe: tulajdonosváltás után az épület belső tere is megváltozik.

la-1474063570-snap-photo.jpg

A katolikus közösség 2011-ben vásárolta meg az acélból és több mint 12 ezer üvegtáblából álló épületet és a hozzá tartozó területeket. Idén szeptemberben az Orange megyei egyházmegye 40. évfordulóját ünnepelte, ennek alkalmára hozták nyilvánosságra a templom tervezett átalakításait. A jelenlévők virtuális betekintést nyerhettek a látványtervekbe, megtekinthették a kivilágított oltár, a püspöki szék és a keresztelőmedence terveit. Közel 3000 ülőhely lesz, a padsorok az Áldott Szentség Kápolna és a rajta elhelyezett Guadalupe-i Szűz képe körül sorakoznak majd.

la-1474063793-snap-photo.jpg

A szép és praktikus katolikus templombelsőt ígérő Kevin Vann püspök hozzátette, hogy Európa nagy katedrálisai generációk alatt készültek el. A Krisztus Katedrálist szeretnék 2019-ben felszentelni már. Nincs idő a korábbi templomépítők fényűzésére, tette hozzá a püspök.

la-1474064124-snap-photo.jpg

A költségek (közel 72 millió dollár) egy részét (39 millió dollárt) a négy éve indított adománygyűjtésből tudják finanszírozni, a további 21 milliót a következő 2-5 év adományaiból remélik. 24 ezer család adományaiból gyűlt össze az eddig befolyt összeg, amely egyenként a 20 dollártól a 20 millió dollárig terjedt – ez utóbbi összeg egy névtelen, nem katolikus adományozótól érkezett. Az egyházmegyéhez tartozó 57 plébánia papjai és a több mint 1,3 millió regisztrált katolikus átlagban 8 ezer dollárt adományozott.

(latimes.com)

süti beállítások módosítása