Vatikán a színfalak mögött (II. rész)
SZEMlélek 2016. szeptember 22.

Vatikán a színfalak mögött (II. rész)

Christian Sinibaldi a Guardian-ban megjelent vatikáni fotósorozatának második része a háttérben dolgozó „munkásosztály” életébe enged betekintést – asztalosoktól a takarítókig, virágosoktól a vasaló nővérekig.

Vatikánváros egy különleges, titkokkal teli világ, amiben minden megvan, amire egy államnak szüksége van – kevesebb, mint fél négyzetkilométeren. Sinibaldi ezt a miniatűr világot, a benne dolgozók szerepét akarta megörökíteni, azokat, akik munkájukkal lehetővé teszik, hogy ez az egyedülálló város működhessen. Munkám mély tiszteletadás előttük, azon emberek előtt, akik a vatikáni hierarchia alapjainál vannak, mondta az olasz származású fotós.

A városállam összes virágdekorációjáért felelnek az itt dolgozó virágosok. A növényeket maguk termesztik üvegházakban, a kertészekkel közös területen.
2000.jpg

Sampietrini – a Vatikán karbantartó személyzetének általános megnevezése, ami körülbelül 80 embert jelent. Vannak köztük fémmel és márvánnyal foglalkozó szakemberek, asztalosok, takarítók, az eldobált rágógumikat eltávolítók, villanykörtéket kicserélők. A Szent Péter-bazilika égőinek cseréje négy embert igényel, mert a csillárnak 33 emelet magasságból kell leereszkednie. A takarítást egy 25 fős takarítószemélyzet végzi mindennap. A munkakör gyakran generációról generációra száll.

667.jpg

A bazilika kapui 4 méter magasak, ezért nem csak emberek, de a galambok is bejönnek rajta. A takarítás az elsődleges, utána a portalanítás, mondta Pietro Zander, a bazilika dekorációjáért felelős vezető. Amikor belépsz a bazilikába és a nap besüt az ablakon, láthatod a sok port, ami addig nem látszik, amíg nincs megvilágítva. Ez nagyon szép is tud lenni. De a portalanítás az folyamatos feladat.

1000_7_1.jpg

A sediari pontificio eredetileg a pápa székhordóira használt kifejezés. Ma már a Vatikánba érkező vendégek fogadásában segédkeznek, ők gondoskodnak a szobákról és az Apostoli Palota körüli teendőkről.

1000_2_1.jpg

Pellegrini professzor felel a pápai audienciákért, a vendégeket kíséréséért és ő kíséri a pápát az általános audienciára a Szent Péter térre.

- Mit látsz, amikor a pápa szemébe nézel? Nehéz erre jelzőt találni. Mélységet talán. II. János Pál, amikor rám tekintett az kisebb döbbenet volt számomra minden alkalommal. Láttam embereket, még államok vezetőit is, akik sírtak. Benedek pápa – őszinteség, szelídség, kellemesség. Ferenc pápában mélységet látok. Az emberi változást. Pillantást embertől emberig. – mondta Pellegrini professzor.

1000_3_1.jpg

A clavigero-k, kulcsok őrzőinek egyike a nyolcból Alessio Censoni. A Vatikáni Múzeumban egy műszak alatt 300 ajtót kell kinyitnia, és vele egy műszakban még hárman dolgoznak. Az ablakok nyitásáért nem ő a felelős, azt külön személyzet végzi, ahogyan a Sixtus-kápolna nyitását is. A legnagyobb kulcs, ami a képen is látható, a 401-es számú, ami a Sala Rotonda ajtaját nyitja – ez Alessio kedvence. Ez különleges technikát igényel, mondja a clavigero. A jó pillanatban kell megnyomni. Ha csak elfordítod a kulcsot, nem történik semmi. A Sala Rotonda adta számomra a legnagyobb elégedettség érzését, mert amikor első próbálkozásra sikerült kinyitnom, tudtam, hogy igazi clavigero-vá váltam. Egy egy jó hónapomba telt.

800_2.jpg

Nővérek vasalnak az apostoli sekrestyében. Reggel 8-tól délig, majd fél háromtól fél nyolcig és közben imádkoznak.

1000_4_1.jpg

Rita nővér elmondja, hogy amikor sok vasalnivaló van, akkor nincs megállás, nincs időbeosztásuk. Az asztalterítőket könnyebb, de azokkal is vigyázni kell, folytatja a nővér. Amikor időnk van, megjavítunk dolgokat…de sosincs időnk.

800_1.jpg

Amikor a pápa szeretne kiszállni a pápamobilból, az általában egy igen hirtelen gondolat tőle. Ha lát valakit, akihez szeretne odamenni, akkor a vállamra teszi a kezét, így jelez. Egyszer egy kisebb autóval mentünk, mert tudtuk, hogy a pápamobil nem férne át egy híd alatt, ami útba esett. Az emberek az utcán az előttünk haladó nagyobb rendőrautónak integettek, osztotta meg a történetet Renzo Cestie, a pápa egyik sofőrje.

1000_5_1.jpg

A bazilika díszítésére a 16. században mozaik műhely alapítottak, ahol ma is folyik a munka, például a mexikói elnöknek készül a Guadalupei Szűzanyáról egy mozaik éppen.

1000_6_1.jpg

A Guardian teljes sorozatát még több képpel ITT található.

(A fotósorozat első részéről készült összeállítás megtekinthető ITT.)

süti beállítások módosítása