Az új jeruzsálemi pátriárka aggódik a Közel-Keleten élő keresztényekért
SZEMlélek 2016. szeptember 22.

Az új jeruzsálemi pátriárka aggódik a Közel-Keleten élő keresztényekért

Elfoglalta tisztségét Jeruzsálemben az új latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa atya. Legfőbb feladata, hogy a Szentföldön élő keresztények, illetve a keresztények és más vallási csoportok közti párbeszédet előmozdítása, ami különösen fontos és nehéz feladat a Közel-Keleten kialakult helyzet miatt. Aggodalmát az új elöljáró is kifejezte.

Pizzaballa atya szeptember 21-én foglalta el helyét, mint apostoli adminisztrátor, a pápa nevében kormányzó főpap, és mint a helyi katolikus lakosság ideiglenesen kinevezett főpapja.

20160624t1037-4226-cns-pope-holy-land_800-800x500.jpg

Az olasz születésű Pizzaballa atya ferences pap, a nyugalmazott Fouad Twal atyát követi az elöljárók sorában. A latin pátriárka hagyományosan arab anyanyelvű, aki segíti a helyi lakosságot, így Pizzaballa atya csak addig marad a székben, míg alkalmasabb és jobb jelöltet nem találnak, nyilatkozta a ferences szerzetesből lett pátriárka.

A jeruzsálemi latin patriarchátus magába foglalja Jordánia, Izrael, Palesztina és Ciprus térségét is. A patriarchátus egyfajta egyházmegye, de annál jóval korábbi egyházszervezeti forma, mert létrejötte az apostoli időkig vezethető vissza, közvetlen az apostolokig vezethető vissza, elnevezését az erre való emlékezés miatt őrzik ma is, hangzik a magyarázat egy korábban készült interjúban a nyugalmazott patriárka Fouad Twal atya.

Az elöljárói tisztségének elfogadásának napján Pizzaballa rögtön a Közel-Keleten élő keresztényekért való aggodalmának is hangot adott, akik a térségben veszélyben vannak. Az 51 éves elöljáró az Irakban és Szíriában élő keresztények helyzetét katasztrofálisnak nevezte, rávilágítva ezzel a térségben kialakult krízisre a menekültek miatt.

- Irakból és most már Szíriából is menekültek ezreit fogadjuk be, nem csak keresztényeket, de más közösségek tagjait is. De ez csak csepp a tengerben, mert milliók jöhetnek, de nem tudjuk még egyszer egyedül megoldani minden problémát – nyilatkozta Pizzaballa atya az Euronews felvételén.

(fotó: catholicherald.co.uk)

süti beállítások módosítása