Van olyan állami kitüntetés, ami jó helyre kerül
SZEMlélek 2016. augusztus 22.

Van olyan állami kitüntetés, ami jó helyre kerül

Sőt, valószínűleg az ilyen személyek vannak többségben. Puss Sándor jezsuita papot Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki az idei nemzeti ünnep alkalmából.

Valahogy úgy vagyunk a lovagkeresztekkel és egyéb rangos kitűzőkkel, mint a magvető az ő veteményeivel. Néhány rossz talajba hull, útszélre, tövisek közé, ám sok mag jó talajt ér, s termőre fordul - azzal a különbséggel, hogy egy kitüntetés inkább valamilyen elért eredmény, teljesítmény utólagos elismerése hivatott lenni. Nyilván nem a kormány kedvelt habzó szájú tollnoka az első és utolsó, aki a tövises kategóriában utazik, ám ez ehhez kapcsolódó aktuális hullámverések akár arra is jó alkalmat teremthetnek, hogy észrevegyük a méltán díjazottakat, a valódi emberi nagyságokat.

 puss.jpg

Ilyen elismerésre méltó személy Puss Sándor katolikus szerzetespap az egyetlen magyar származású jezsuita, aki Szlovákiában él. A vele készült interjúban szóba kerül a komáromi bencés rendház vitatott története, saját élethivatásának fontosabb döntései, és az is, hogy miként próbál megmenteni drogfüggőket

- A jezsuitáknál mindig azt kell csinálni, amivel más nem akar foglalkozni. A szenvedélybetegek többnyire „le vannak írva”. Őket csak „kezelik”: gyógyszerezik, „életben tartják”, de nemcsak lehet, hanem kell is velük foglalkozni. Ismerek pár olasz közösséget, hihetetlen csodálatos dolgokat végeznek, ami nálunk ismeretlen. Ezért szeretném ezt behozni a „köztudatba”. Egy elveszett, lerobbant drogos, igenis csodálatos ember lehet, ha foglalkoznak vele - vallja a "fiatal", 50 éves pap.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

(Fotó: Gecse Géza/Felvidék.ma)

süti beállítások módosítása