Hogyan reagáljunk, ha elvágják egy pap torkát?
SZEMlélek 2016. július 30.

Hogyan reagáljunk, ha elvágják egy pap torkát?

Indulatokkal, érzelmekkel küzdünk mindannyian. Mi lehet a helyes válasz a terrorra? Gyűlölet? Szemet szemért? Hogyan ne váljunk a félelem rabjaivá? Párizs érseke, André Vingt-Trois bíboros segít megtalálnunk az előre vezető utat.

Akik egy vallás köntösébe burkolják gyilkos tetteiket, akik a halál istenét akarják hirdetni nekünk – egy olyan istent, aki örömét leli az emberek halálában, és azoknak ígéri a paradicsomot, akik az ő nevében ölnek –, ezek a személyek hiába remélnék, hogy az emberiség elfogadná ezt a tévképzetet. A reménynek, amit Isten írt az ember szívébe, neve van. Úgy hívjuk: élet.

Ezekkel a szavakkal reagált a francia fővárosban bemutatott szentmisén elmondott beszédében a bíboros a napokban egy normandiai templom ellen elkövetett terrortámadásra, Jacques Hamel atya meggyilkolására. André Vingt-Trois szavai egybecsengenek Rouen érsekének az eseményeket követően azonnal kiadott közleményére, amelyben a halál kultúrája helyett a szeretet civilizációjának építését jelöli meg válaszlépésként.

parizs.jpg

A máris vértanúként, sőt, nem hivatalosan szentként tisztelt pap erőszakos halála kapcsán Párizs érseke a virtuális erőszak, a szócsaták valóságos erőszakba, gyilkos tettekbe fordulására mutatott rá. Az a kérdés is felmerül szerinte sokakban: vajon mit tartunk ma értéknek, mit félünk elveszíteni?

Melyek azok az értékek, amelyekért készek vagyunk eladni mindenünket, hogy megszerezhessük vagy megtarthassuk őket? Talán végül a támadóink segítenek felismerni azt, amiért ki kell állnunk?

A bíboros a félelemből fakadó hallgatás veszélyére szintén rámutat, amelyre a beszéde elején említett remény lehet a válasz. Ez a remény az Isten szavába vetett bizalom a főpásztor megfogalmazásában.

Ez a remény kísérte Jacques Hamel atya szolgálatát, amikor az Eucharisztia ünneplése közben kegyetlenül kivégezték. Ez a remény élteti a keleti világ keresztényeit, amikor az üldözések elől menekülniük kell, és inkább megválnak mindenüktől, minthogy a hitüket megtagadják. Ez a remény tölti be fiatalok százezreinek szívét, akik Krakkóban Ferenc pápa köré összegyűltek. Ez az a remény, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ne engedjünk a gyűlöletnek a megpróbáltatások idején.

A beszéd teljes szövege magyar nyelven a Magyar Kurír katolikus hírportálon olvasható. A francia szöveg fordításában a SZEMlélek blog munkatársai is közreműködtek.

süti beállítások módosítása