IVT önkéntes szemmel avagy tréning tréning hátán
SZEMlélek 2016. július 22.

IVT önkéntes szemmel avagy tréning tréning hátán

Nemzetközi önkéntesként tréningek sorozatát kell végig ülnünk, hogy kellően felkészültek legyünk. Jelenleg is épp' arra várok hogy elkezdődjön az én speciális tréningem, ami a katekéziseken dolgozó önkénteseknek szól.

Egy általános tréninggel kezdtünk, ahol minden fontos tudnivalót elmondtak, azonban sokaknak az az érzése, hogy elég nagy a káosz, mert az első napokban még senki nem tudta, hogy mikor, hol és mit kell csinálnia.

28402297156_0a3bd9e584_h.jpg

Egy átlagos nap úgy néz ki, hogy 6-kor kelünk, ezért aki tud, az megpróbál esténként 10 órakor nyugovóra térni. Bár ez a tömeg miatt szinte lehetetlen, mindenki más időpontban érkezik, ezért nagy az átjárás. Reggel 7-kor van lehetőségünk szentmisére menni, ami lengyel, angol, és latin nyelven folyik. Aztán egy gyors reggeli, ami általában szendvics és kávé vagy tea, néha kapunk joghurtot és valamilyen édes péksütit is. Utána mindenki oda indul beosztása szerint. 

img_20160722_084007.jpg

Én szerencsésebb voltam, mert az utóbbi két napom szabadabb volt, így kicsit körül tudtam nézni a városban. Viszont, akik a reptéren kaptak munkát, nekik kezdettől fogva speciális tréningben és munkában volt részük, ami folyamatos elfoglaltságot jelent.

A terrorkészültség miatt a biztonság kiemelt szerepet kap. A találkozó alatt több ezer rendőr és katona ügyel a biztonságra, emellett mi önkéntesek is kaptunk biztonsági képzést, például arról, hogy hogyan szúrhatunk ki egy terroristát vagy kik lehetnek gyanúsak. A biztonsági felkészítés és a saját területünk szerinti képzésen kívül elsősegély tréningben is részesültünk, hogy miden esetre fel legyünk készülve.

Szerdán volt az önkéntesek nyitó szentmiséje a Łagiewniki Isteni Irgalmasság Bazilikában, ahol köszöntöttek minket, utána pedig egy lengyel és brazil koncerttel vártak bennünket.

img_20160720_210839.jpg

Az utóbbi napokban volt egy kis szabadidőnk kirándulni, körbenézni a városban és a környéken. Elmentünk Wadowicébe, ahol II. János Pál pápa született, megkóstoltuk a kedvenc süteményét a Kremówka Papieska-t. Auswitzba is ellátogattunk, de sajnos jelenleg a múzeumokba nem lehet bemenni, csak a barakokat nézhettük meg kívülről, így egy kicsit csalódottak voltunk, de a kirándulás legalább összehozta a magyar csapatot.

img1469169403045.jpg

A következőbejegyzésben a készülődés lázában égő Krakkóról, a számtalan programról olvashatsz majd!

Fazekas Flóra Franciska

süti beállítások módosítása