Kit érdekel ma már Szent Márton? És az 1700. szülinapi bulija?
Gégény István 2016. július 08.

Kit érdekel ma már Szent Márton? És az 1700. szülinapi bulija?

Az éttermek liba-napjain kívül alig kerül szóba az épp 1700 éve született szent alakja, ezen változtatnak most a Szent Márton Napok. Július második hétvégéjén méretes szülinapi bulit csapnak Szombathely belvárosában, erről beszélgettünk a program szervezésében részt vevő Szmodics Petrával.

- Pár nap múlva fiatalok, családok, ünneplők tömege lepi el a vasi megyeszékhelyet. Miként élted meg a felkészülést, a szervezési időszakot, milyen várakozás él most benned?
- Nagy élmény a kollégáimmal való együttműködés, amely, úgy érzem, összébb kovácsolt minket. A szervezés során voltak nehezebb pillanatok, de főként a pozitív dolgok maradtak meg bennem. Nagyfokú izgatottság van bennem. Ahogy egyre közeledünk az időponthoz, mostanra ezt már inkább kíváncsiságnak nevezném, s azt hiszem, pár nap múlva ez az érzés egyenlő lesz a hálával.

petra.jpg

- Szent Márton 1700 éve született. Igazából nem sok fogalmunk lehet róla, hogyan élt: a libákon, esetleg a köpenyén túl nem sokat tud róla a közvélemény. Mit lehet róla, az életével kapcsolatban mégis átadni a ma emberének, főleg a jövő generációjának?
- Számomra a legfontosabb üzenete az ő alakjának és életének az átvitt értelemben vett lojalitás. Az Istennel való kapcsolatának és saját erkölcsi normáinak szilárdsága. A fiatalok felé a következő gondolatot közvetíteném: engedd be Istent az életedbe, s légy hiteles, szavait-tetteid legyenek egységben, hogy értékeid mások számára is valódiak lehessenek!

- Személyesen mit vársz ettől a hétvégétől?
- Először is szeretném, hogy minden rendben lezajlódjon, az ide érkezők megéljék az egységet, és persze feltöltődve, lelki ajándékokkal térjenek haza. Reménykedem abban is, hogy ismét megtapasztalhatom a jó Isten gondviselő és irgalmas szeretetét, és nem lep meg minket semmiféle megoldhatatlan problémával.

- Úgy kezdtük a beszélgetést, hogy előre tekintettünk a várható tömegre, a színes programkavalkádra. Azon túl, hogy az ide érkezők biztosan szép élményeket visznek majd magukkal, vajon mit hagynak itt ők, maga a rendezvény a nagyvárosnak, az egyházmegyének?
- Azt hiszem fontos, hogy a résztvevők által megerősítést kaphatunk, hogy Szent Márton példája ma is élhető, követhető. Emellett egyfajta visszajelzés is lehetne, hogy van igény az Egyházban az együttlétre, imában és kikapcsolódásban egyaránt.

- Külön érdekessé teszi ezt a hétvégét, hogy elbúcsúzik a püspökötök, hiszen áthelyezték a Győri Egyházmegye élére. Új főpásztorra vár tehát Szombathely és a régió. Ezzel kapcsolatban milyen érzések, remények vannak benned?
- Igen, sajnos ez így van, elbúcsúzik tőlünk a püspök atya. A jó Isten tervei kifürkészhetetlenek. Ugyanígy sejtésünk sincs, kit szán nekünk, de biztosan úgy lesz a jó, ahogy ő azt elgondolta. Mindenesetre az egyházmegyében sokan imádkoznak az új püspökért, hogy Isten akarata szerint tudja majd vezetni az egyházmegyét.

süti beállítások módosítása