Columbus a konyhában
SZEMlélek 2021. január 20.

Columbus a konyhában

Férfiaknak sem szégyen ráébredni, főleg karantén idején, hogy főzni jó, főzni öröm, főzni nem bonyolult. Vendégszerzőnk néhány recepttel segít ennek felfedezésében.

colu1.jpg

Biztos vagyok benne, hogy azok is érzik a konyha varázslatos erejét, akik a teakészítésen túl nem igazán jeleskednek a tűzhely körül. Van a zsigereinkben egy kód, ami házibulikban, jeles alkalmakkor, jó beszélgetésre szomjazva vagy éppen csak finom falatok után óhajtozva a lakás eme jelentős részébe vezényel bennünket. Sokaknak rejtélynek tűnik, hogy miként lesz a kamrából, hűtőből, bevásárlószatyorból előkerült alapanyagokból ínycsiklandó harapnivaló.

Pedig nem nagy ördöngősség, csak bátran kell hozzáállni. Fontos a türelem, a kitartás, és ahogy jönnek az első sikerek, úgy kap lendületet a férfiember a konyhában. Az utóbbi hónapok korlátozásai, az otthonról történő munkavégzés, a családdal együtt töltött több idő arra is ráirányíthatta a figyelmünket, hogy milyen sok feladat hárul a feleségekre, anyukákra. Nemcsak a saját munkahelyükön kell helytállniuk, de a család többi tagjáról is gondoskodniuk kell, és a házimunkában jól jön a segítség. Milyen jó lehetőségünk van most arra, hogy egy kicsit tehermentesítsük őket azzal, ha néha-néha besegítünk a konyhában, de ha önállóan készítjük el az ebédet, szerintem nagy piros pontot kapunk a párunktól! Egy konyhában tevékenyen mozgó férfi pedig nagyon vagány!  

Enni öröm! Saját készítésű ennivalót enni még nagyobb öröm. És ha odafigyelünk arra, hogy lehetőleg jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk, akkor a legjobb úton járunk. A szupermarketek polcai tele vannak gyors megoldást ígérő ipari termékekkel (ízfokozók, színezékek, instant levesek és szószok), de higgyük el, ezek csak merényletek a gasztronómiára fogékony emberek ellen, nem sok keresnivalójuk van a konyhában!

Főzni nemcsak azért jó, mert ennivalót készítünk így, hanem azért is, mert a szívünk-lelkünk alkotó, kreatív oldalát is megmozgatjuk. Azzal, hogy ennivalóval szolgálunk ki valakit, kifejezzük a törődésünket, az odafigyelésünket. Ez jó érzéssel tölt el mindenkit, így mindenki jól jár!

Fontos, hogy előkészítés és főzés közben mindig tartsunk rendet magunk körül, csak az legyen a kezünk ügyében, amire valóban szükségünk van, ami már nem kell, tegyük el. Engem a nagymamám úgy tanított főzni, hogy a már bekoszolódott edényeket, eszközöket, amikre az ételkészítés során már nem volt szükség, azonnal elöblítettük, nem gyűlt a szennyeskupac. Ennek az a pozitív hozadéka, hogy a folyamat végén nem úgy néz ki a konyha, mintha felrobbant volna a konyhaszekrény, nincs elöl az összes fellelhető edény. A későbbi munkámban is nagy hasznát vettem ennek a szokásnak, külföldön és idehaza szakácsként dolgozva nem okozott nehézséget a „clean as you go”, vagyis „takaríts folyamatosan munka közben” irányelv betartása. Otthon is jól jön ez, ha nem akarjuk, hogy a párunk elájuljon a konyha látványától. :)

Következzen néhány recept, amikkel neki lehet indulni az izgalmas felfedezőútnak!

* * *

Hagymás csirkemáj

Végtelenül egyszerű és zseniális ennivaló, intenzív ízekkel. A sok hagymától és a paprikától kap egy édeskés alapízt, a máj krémes állagúra készül a rövid főzési idő alatt, a zöldfűszerek pedig izgalmasan feldobják a fogást. 

bm_hagymas.jpgFotó: healthyrecipesblogs.com


Hozzávalók: 
- 60 dkg friss csirkemáj
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl tej
- 2 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál kacsa- vagy sertészsír (lehet növényi olaj is, ha a zsír félelmet kelt)
- 1 db vastag húsú zöldpaprika, vagy piros kápiapaprika, esetleg kaliforniai paprika
(utóbbiak édesebbek, a zöldpaprika erőteljesebb, jellegzetes magyaros ízt ad az ennivalónak. Ilyenkor télen nem használok ilyen zöldségeket, sem az állaguk, sem az ízük nem az igazi. Sokkal jobban olyankor enni ezeket, amikor természetes érési idejükben szedik a termelők, a piacon számomra nagyobb öröm vásárolni a szupermarketek helyett. A kistermelőknél kapható termények esetében több esélyünk van rá, hogy földet, esőt, napfényt is látott növénnyel van dolgunk a mesterséges fénnyel és oldatokkal „táplált” hamisság helyett. )
- 2 kiskanál piros fűszerpaprika
- ½ kiskanál őrölt kömény
- ½ kiskanál majoranna
- friss petrezselyemzöld
- frissen őrölt bors
- 1 kiskanál só 

A csirkemájat hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, hártyáktól, erektől megtisztítjuk, és beletesszük a megtisztított és felszeletelt fokhagymával együtt a tejbe és hűtőbe tesszük kb. egy órára (ha nagyon sietünk, 10 perc is elég:). Közben a  hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk és vékony szeletekre vágjuk, és a zsíron vagy olajon közepes lángon megdinszteljük a vékony csíkokra vágott paprikával együtt. Ha üvegesre párolódott a hagyma, rátesszük a lecsöpögtetett májdarabokat a fokhagyma szeletekkel együtt, és gyakran kevergetve erősebb lángon sütjük tovább. Vizet nem kell alá önteni, ha úgy tűnne, hogy inkább ég, mint sül, akkor mérsékeljük a hőt a serpenyő alatt! Ha a leve elpárolgott – ez kb. 10 perc – és szép pirult színe kezd lenni, rátesszük a fűszereket, egy kicsit forralunk még rajta, és kész!. Krumplipürével és savanyúsággal ízkavalkád!

* * *

Krémes krumplipüré

A krumplipüré elkészítése nagyon egyszerű, ha jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk, akkor egy telt, vajas ízű köretet kapunk, ami nagyon jól passzol sokféle ételhez. Ráadásul ha megmarad, akkor kevés liszttel és egy-két tojással összekeverve serpenyőben nagyon finom krumplilepénykéket lehet sütni, ami fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal kiváló vacsora. 

A boltok polcai kínálnak sokféle alternatívát krumplipüré porok formájában, de szerintem ezekkel nem érdemes próbálkozni. Állaguk és ízük inkább jellegtelen, mint izgalmas. Kényelmes és gyors megoldást nyújtanak, az biztos, de örömmel étkezni, nőt lenyűgözni és kreatívkodni akarunk, nem pedig rossz minőségű üzemanyagot magunkhoz venni, igaz? 

Fejenként két nagyobb megtisztított és kockákra vágott krumplit sós vízben felteszünk főni. Amikor már puha, leöntjük róla a vizet, beleteszünk darabokra vágott vajat, tejfölt vagy tejet, és alapanyag szempontjából nagyjából meg is vagyunk. Vajból fejenként kb. 10 grammot nyugodtan tehetünk bele, minél több, annál jobb! Tejet vagy tejfölt a kívánt állag eléréséhez mérten adagoljuk, a tejjel puhább, tejföllel krémesebb lesz a végeredmény. Amikor minden alapanyag együtt van, akkor én gépi habverővel szoktam összedolgozni, mert így a krumplipüré egyenletesen krémes és habos lesz. Akkor sincs gond, ha krumplinyomóval törjük össze a megfőtt krumplikockákat, mert utána egy nagyobb fejű fakanállal és kitartással ugyanúgy fel tudjuk habosítani. Ha ínyenckedni akarunk (miért ne akarnánk?), reszelhetünk a pürébe egy kevés szerecsendiót és Parmezánt, ezektől kap egy kis pluszt! 

Számomra a vaj nagyon kedvelt és fontos alapanyag, margarint semmibe nem teszek, mert nem tetszik sem az íze, sem az állaga, szemfényvesztő dolognak tartom, de persze ezt mindenki maga dönti el. Én falun nőttem fel, ahol tiszta és jó minőségű alapanyagokat állítottunk elő. Tejtermékből is sokfélét készítettünk, a vajat magunk köpültük tejszínből. Azt a gazdag, finom ízt eddig semmilyen margarin nem tudta visszahozni, igaz, nem is próbálkoztam túl sokkal, néhány márka megkóstolása világossá tette számomra, hogy nem leszünk barátok…Tudom ugyanakkor azt is, ha valaki flasztergyerekként nőtt fel, és a kockamargarin volt a családi kenyérrevaló, akkor annak ugyanúgy beleégett a margarin íze az emlékeibe, mint nekem a vajé… A manapság sajnos egyre többeket érintő élelmiszer allergia is jelenthet a vaj szempontjából korlátokat. 

bm_krumpli.jpgFotó: cookinglassy.com

* * *

Zellerkrémleves 

Ilyenkor télen nagyon jól tud esni egy tartalmas, forró krémlevesleves.  Mivel a gyökérzöldségek jól bírják a tárolást, könnyen és viszonylag olcsón beszerezhetőek, és nagyon finomak is. Gyorsan, kevés alapanyagból el tudjuk készíteni a levesünket, a levesbetétekkel pedig változatosabbá tudjuk tenni, így gyakrabban is az asztalra kerülhet.

Hozzávalók:
- 1 db zeller
- 1 fej hagyma
- 2 kanál olívaolaj vagy vaj
- 3 közepes fej krumpli
- Tejszín, ha dúsítani szeretnénk
- ½ teáskanál kakukkfű vagy zsálya
- 2 teáskanál só

bm_zeller.jpgFotó: bbcgoodfood.com

A megtisztított és felkockázott hagymát és zellert az olívaolajon vagy vajon megpároljuk, majd felöntjük másfél liter vízzel, beletesszük a szintén megtisztított és kockára vágott krumplit, megsózzuk, és az egészet fedő alatt puhára főzzük. Beletesszük a kakukkfüvet és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szeretnénk, tehetünk bele tejszínt, attól teltebb és krémesebb ízű lesz, de nyugodtan elhagyható, anélkül is finom nagyon. 

Amikkel hangulattól függően tálalni szoktam: 

Pirított szalonnachips

Füstölt kolozsvári szalonnát vékonyra szeletelünk (érdemes hentestől venni, a szupermarketekben általában a vízgazdag, műfüsttel készült változatot lehet kapni. Ha kényelmesebb, bacont is használhatunk), majd a szeleteket csíkokra vágjuk és forró serpenyőben szétterítve, néhányszor átforgatva ropogósra sütjük. Zsírjával együtt a kitálalt leves tetejére szedjük a szalonnachipset. 

Ha ilyent készítek, akkor gyakran hagyok a szalonna zsírjából a serpenyőben, másnap reggelre betervezek egy tükörtojást, ami így, a szalonna zsírján kisütve több, mint nagyon jó! 

Pirított kenyérkocka:

Ujjnyi vastagra vágott kenyérszeletekből lehetőleg egyenletes nagyságú kockákat vágunk, és forró serpenyőben egy kanál olívaolaj és egy kanál vaj keverékén minden oldalukat egyenletesen lepirítjuk. Ehhez némi türelem és egy spatula kell. Ha elkészült, lehet is a kitálalt levesre szórni.azonnal.

Pirított magvak:

Tökmagot, napraforgót, törökmogyorót, kesudiót, vagy bármilyen olajos magot, amit a spájzban találunk egy forró serpenyőben alacsony hőfokon néhány percig pirítunk, hogy csak egy kis színt kapjon. A hőtől nem csak ropogós lesz a mag, de az íze és illata is „kinyílik”, intenzív lesz. Egy fél marékkal a levesbe szórva, egy kis olíva- vagy tökmagolajjal meglocsolva, frissen őrölt borssal megszórva gyors, ízgazdag és egészséges ennivaló.

A leggyorsabb: egy bőkezű löttyintésnyi tökmagolaj.

A tökmagolajról: Érdemes jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat használni, a szupermarketek kedvező árú olajai általában magas hőmérsékleten kinyert olajok, élettani és élvezeti érték szempontjából nem túl értékesek. Onnan lehet felismerni (sajnos csak vásárlás után, mert a sötét üvegben nem felismerhető), hogy otthon egy fehér falú tálkába kiöntjük, és az olaj tetején egy világos színű gyűrűt látunk, olykor az edény alját is látni fogjuk az olajon keresztül. Ha van lehetőségünk, érdemes összekóstolni többféle tökmagolajat, és érezni fogjuk a különbséget. A hidegen sajtolt olaj sötét színű, homogén, az illata is finom tökmagos. Friss kenyérrel mártogatva, krémlevesekre, salátákra öntve is nagy élmény. Mi nyáron szoktuk vaníliafagyival is enni!

Elsőre meredeknek hangozhat, de érdemes kipróbálni, a fagyi édessége és az olaj tökmagos íze nagyon jól harmonizál.

* * *

Egyserpenyős csirkés tészta

bm_csirkes.jpgFotó: gimmedelicious.com

Igazi Jolly Joker, gyorsan elkészül, nem kell vele sokat pepecselni, és egy látványos, tartalmas, finom ebédet kapunk. Lássunk hozzá!

Hozzávalók:
- 1 csirkemell vagy filézett csirkecomb
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej brokkoli
- 30 dkg tészta (penne, pillangó, óriáskagyló, orsó, a legjobb a durumlisztből készült, tojásmentes verzió)
- 1 dl tejszín
- 10 dkg reszelt cheddar sajt
- só, frissen őrölt bors, petrezselyemzöld

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy magasabb falú serpenyőben vagy egy nagyobb átmérőjű lábasban olívaolajon üvegesre pároljuk, majd erre rátesszük a felkockázott húst, és magas hőmérsékleten lepirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg és egyenletesen piruljon. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe, ha ezzel megvagyunk, egy kis vizet öntve rá fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Ekkor beletesszük a tésztát és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és fedő nélkül forrástól számolva kb. 6 percig főzzük. Ekkor jöhet bele a rózsákra szedett és megmosott brokkoli, és így főzzük együtt a tészta puhulásáig. 

Ha minden rendben ment eddig, akkor a tészta felszívta a főzővizünknek a nagy részét, a hús megpuhult és a brokkoli még egy picit roppanós maradt. Alacsony fokozaton tartva a hőt beleöntjük a tejszínt, folytonos kevergetés mellett beleszórjuk a sajtot, ha kell, utánsózunk, a borsörlőt is szolgálatba állítjuk, és amíg megterítjük az asztalt, a tésztát pihentetjük egy kicsit. Frissen aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Bandár Márton

(Illusztráció: weeklygravy.com)

süti beállítások módosítása