Meg kell ismernünk az egyház tanítását a zsidóságról!
SZEMlélek 2020. december 17.

Meg kell ismernünk az egyház tanítását a zsidóságról!

Erfurt püspöke, Ulrich Neymeyr élesen elítéli az antiszemita hangokat. 

erfurt-kollage.jpegA  püspök rémisztőnek nevezte, hogy egyesek a pandémia kezdete óta emlegetnek zsidó összeesküvést, ahogy az ókor és a középkor járványaiért is rendszeresen a zsidóságot hibáztatták. Nem csak az internet eldugott zugaiban, hanem tüntetéseken is hallani ilyen szóbeszédet.

Ez szerinte vegytiszta antiszemitizmus, ami ellen az egyháznak fel kell emelnie a hangját. 

Különösen érzékeny kérdés ez az egyházmegyében a hallei zsinagóga elleni merénylet óta, amikor 2019-ben, Jom Kippur ünnepén egy fegyveres - sikertelenül - megpróbált betörni a zsinagógába, majd vaktában lelőtt két embert az utcán. A püspök elmondta, hogy a volt NDK területén erősebb a zsidóellenesség, mivel itt nem történt meg a náci bűnökkel való szembenézés, az okok föltárása.

„Van egy kemény magja a neonáciknak, de ezen túlmenően is sok az előítélet a zsidó emberekkel szemben, nem hittem volna, hogy ez lehetséges egy modern társadalomban.“

A püspök úgy látja: az egyházi közösségekben is sok tennivaló van a zsidósághoz való viszony kérdésében. Bár a II. Vatikáni Zsinat (1962-65) nagyon pozitív változást hozott, de Neymeyr szerint biztos, hogy ma is akad, aki úgy gondolja, hogy Jézust „a zsidók“ ölték meg. Épp ezért tartja fontos feladatnak, hogy a zsinat tanítását eljuttassuk a hívekhez, a plébánosokhoz, a hitoktatókhoz. 

„Fel kell vállalnunk a történelmi felelősséget és harcolnunk kell az antiszemitizmus keresztény gyökerei ellen, amelyek kétségtelenül léteznek.“

A püspök szerint az egyháznak világossá kell tennie, mi az, ami elfogadhatatlan: aki a pandémia miatti korlátozásokat a zsidóüldözéshez hasonlítja, az a holokausztot bagatellizálja, innen pedig már csak néhány lépés az egyetértés, aztán a megismétlődés. Ilyen kísérlet volt a hallei merénylet is. 

Sajnálatosnak mondta, hogy sokáig nem kerültek elő háborús bűnösök, sőt többen közülük jogi és külügyi karriert futhattak be 1945 után. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy

ne csak az ellenük elkövetett bűnökkel kapcsolatban figyeljünk zsidó honfitársainkra, hanem lássuk meg, milyen nagy mértékben járultak hozzá a zsidó emberek a kultúránkhoz.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

Forrás és nyitókép: bistum-erfurt.de katholisch.de

 

süti beállítások módosítása