"Ateizmusra nem lehet társadalmat építeni"
SZEMlélek 2020. december 16.

"Ateizmusra nem lehet társadalmat építeni"

Ausztria görög ortodox metropolitája európai vezetők előtt beszélt a vallás fontosságáról.

img_5180_x_arsenios1_3_szerk.png

Arsenios Kardamakis más egyházi és vallási képviselőkkel együtt szólalt fel az Európai Néppárt frakciójának ülésén az Európai Parlamentben. A bécsi metropolita hangsúlyozta: Európa jövője szempontjából elengedhetetlenek a különböző vallások. Mint mondta, "a vallás mindig is központi szerepet játszott nemcsak az emberek, hanem a társadalmak életében is."

Szerinte az olyan modern elképzelések, melyek szerint ateizmusra, vagy a vallásoktól független elvekre fel lehet építeni egy társadalmat, kudarcra vannak ítélve.

"Vallási dimenzió nélkül nem érthetjük a múltunkat, nem tudjuk értelmezni a jelenünket és az emberiség jövőjéről sincs elképzelésünk" - tette hozzá.

Kardamakis hisz Európában. Úgy gondolja, "Európa minden nehézsége ellenére politikai, gazdasági és szociális értelemben is mintaprojekt, mely hatalmas mértékben hozzájárul a békés együttéléshez". Látva a világ újrarendeződését, Európa az a régió, ahol "minden feszültség ellenére nincs háború". Ebben Kardamakis szerint a vallásnak és a hitnek központi szerepe van.

"Nem akarom elhallgatni a vallási fundamentalizmus következményeként elkövetett visszaéléseket és szörnyű bűncselekményeket sem. De éppen ezért kell minden erőnkkel a békét szolgálni. Az igaz vallás hangsúlyozza az ember felelősségét a világért, annak szabadságáért, igazságosságáért és békéjéért."

A metropolita szerint soha nem volt még ilyen fontos a párbeszéd, mert egy nemzet, egy állam, egy vallás sem tudja egyedül leküzdeni a problémákat. "Európa jövője azon múlik, hogy képesek vagyunk-e egymással, vallásokon átívelően is együttműködni. Szükségünk van egymásra" - zárta szavait a vallási vezető.

Összeállította és fordította: Sáhó Eszter

(Forrás: kathpress.at, nyitókép: metropolisvonaustria.at)

süti beállítások módosítása