#szívmelengető – Noel (& Tricia) Richards
Gégény István 2020. december 13.

#szívmelengető – Noel (& Tricia) Richards

A walesi misszionárius dalnok szerzeményei világszerte, így hazánkban is elterjedtek.

noelrichards.jpg

Richards olyan kivételes dalszerző, aki a feleségével közösen is szokott énekelni, albumon, videón egyaránt. Az ünnepet idéző nevű Noel nem ma született bárány, hiszen 1971 óta dalol, alkot, zenél. Egy helyi lelkipásztor mellett Graham Kendrick tette tár a legmélyebb benyomást, elősegítve a felismerést, hogy küldetése van a világhoz, gitárral a kezében. Dalait alighanem jobban ismerik idehaza, mint a nevét; ebben az összeállításban is szerepel egy fordítás.

További érdekesség, hogy nehéz lenne Noel Richards munkásságát egyetlen stílusba besorolni – miért is kellene... Lágy és érces dallamok, hömpölygő és feszes ritmusok barátságosan megférnek a közel húsz eddigi albumnyi termésben.

Az első dalt egyből közösen adják elő feleségével, Tricia-val. Az alábbi videó csak 5 napja került fel a világhálóra, de ez igazából egy kedves szokás folytatása, ugyanis rendszeresen "leporolják"karácsony közeledtével. Az "Angels Sing Their Song Tonight" középpontjában a születés, megtestesülés csodája áll, amikor "a Menny megcsókolja a Földet".

Talán legismertebb szerzeménye a "We Wanna See Jesus Lifted High", amelyről egy 1997-es felvétel is elérhető a neten, amint éppen az egész Wembley stadion, mintegy 50 ezer ember táncol és dalol.

De 3 évvel korábban, 1994-ben is ment a szelíd zúzás Londonban. Itt épp a "He Has Risen", vagyis a feltámadásról szóló dal zeng sokak torkából.

A mennyországról való "álmodozás" visszatérő téma Noel Richards gondolatiságában. A "Dreamers Of Your Dreams" ezt a szálat fűzi tovább. Itt nem mi utazunk a mennybe, hanem az örökkévalóság száll közénk békéjével, csodáival, szeretetével, s ha Isten megérint tüzével, az ő álmának álmodóivá válunk.

Saját alkotói tevékenysége mellett "The Hudson Taylors" néven egy hármas formációban is szerepel Noel Richards. Alább látható a "You are" című dal. Fény a sötétemben, erő a gyengeségemben, segítség, amikor arra van szükségem...

S hogy milyen az, amikor a feleségével közösen zenélnek? Erre mutat példát az "All That Matters". A dal és a felvétel is arról szól, hogy milyen az, amikor két szív együtt dobban.

Amikor megismerkedtem évitezedekkel ezelőtt Richards alkotásaival, egyik csendes dala fogott meg leginkább. Egymás után következik ennek köszönhetően a sajátois értelemben akár szerelmes dalnak is beillő "You Are My Passion", alatta pedig saját magyar átiratom, "Fényedben járok" címmel. Az sem titok, kivel éneklek együtt – igen, a feleségemmel. :)

Egy kis bolondozás a vége felé: amikor épp nem együtt zenélnek, így élvezi az időskor sajátosságait az 1975 óta szerelmes pár.

Közös szerzeményük pedig azt üzenei, hogy mindenki dalnoknak született, szóval tessék bátran énekelni. A dal címét sem bonyolították túl: "Sing"!

(Nyitókép: spiritsongs.co.uk)

süti beállítások módosítása