Van-e jövője a távönkéntességnek?
SZEMlélek 2020. december 08.

Van-e jövője a távönkéntességnek?

Az új technológiák új helyzetet teremtettek az önkéntes szolgáltatásokban.

jacques-malet-fondateur-reseau-dexperts-recherches-solidarite-pratiques-benevoles-transformeesla-pandemie_0.jpgJacques Malet, egy francia szakértői hálózat alapítója számolt be arról, hogyan változott az önkéntes munka szervezése a járvány alatt.

A La Croix francia lapnak adott interjúból közlünk részleteket:  

„A járványhelyzet egyik következményeként egyesületeink kétharmada megszüntette tevékenységét. Egyedül a szociális területen működő egyesületeket minősítették kiemelt fontosságúnak, a többieket érzékenyen érintették a korlátozó rendelkezések, melyeket nem mindenki tudott teljesíteni.

A tavaszi, első lezárás idején a hatóságok az önkénteseket is inkább lebeszélték a munkavégzésről, az egészségük védelmében.

A karantén feloldása után sokan visszatértek ugyan, de messze nem mindegyikük."

„Viszont sok olyan fiatal jelentkezett ebben az időszakban önkéntes munkára, aki előtte nem csinált ilyet. Az online oktatás vagy a home-office mellett több időt tudtak szentelni a hivatásukon vagy családjukon kívüli szolgálatokra is, és kedvet éreztek arra, hogy valami hasznosat csináljanak ebben a helyzetben. Természetesen időt vett igénybe betanítani az új önkénteseket, akik gyakran igen rövid időn belül kívántak beállni. A szociális jellegű területeken,  például élelmiszer-kihordásban azonnal alkalmazni tudták őket, más fajta tevékenységeknél több koordinációra volt szükség. De senkinek a felajánlott munkája nem maradt felesleges: a szükségleteknek megfelelően fokozatosan alkalmazni tudják őket.”

„Az önkéntesség jellege azonban megváltozott.

Az egyesületek hasznukra fordították a pozitív létszámbeli fordulatot és felhasználták azt a "távönkéntesség" kifejlesztésére.

Már az első karanténidőszakban elég hamar, és még gyorsabban a második alkalmával új kapcsolódási formákat fejlesztettek ki: hírleveleket küldtek, videó-találkozókat, „webinarokat", azaz a webes szemináriumokat tartottak… Elkezdték az önkénteseket kiképezni a "táv-kapcsolattartásra", aminek nagy értéke lesz a jövőben. És kellemes meglepetésként, ebben az idősebbek sem maradtak le. Talán azért, mert az önkéntesek magas szociális érzéke azt eredményezi, hogy még a korosabb munkatársak is jól tudnak alkalmazkodni az új technológiákhoz.”

Összeállította: Szőke Tibor

Fordította: Seidl Ambrusné

(Forrás és nyitókép: La Croix) 

süti beállítások módosítása