Újra lehet misézni, az ostyákat viszont le kell takarni
SZEMlélek 2020. december 07.

Újra lehet misézni, az ostyákat viszont le kell takarni

Szigorú szabályok közt nyitnak újra karácsony előtt a templomok Ausztriában.

communion-2110404_1280_2_szerk.jpg

Ausztriában harmadik hete vannak érvényben a Magyarországinál jóval szigorúbb járványügyi intézkedések. Ennek eredményeképpen december 7-től lehetőség van némi enyhítésre

Az Osztrák Püspöki Konferencia pénteki döntésének értelmében az egyház is tesz engedményeket a karácsony előtti időszakban, és visszatérnek az eggyel enyhébb, november 3-án bevezetett intézkedésekhez.

Ennek értelmében a mai naptól ismét lehet nyilvános szentmiséket tartani (az elmúlt 3 hétben erre csak kis körben, maximum 10 fő részvételével volt lehetőség). A szabályok azonban továbbra is szigorúak: a híveknek egymástól be kell tartaniuk az 1,5 méteres távolságot, szabadtéri misén is maszkot kell viselniük, a kórusok továbbra sem működhetnek. A keresztelőket és az elsőáldozásokat egyelőre el kell halasztani egy későbbi időpontra.

"A fertőzöttek számának csökkenése tette lehetővé, hogy újra nyilvános szentmiséket tarthassunk" - nyilatkozta Franz Lackner érsek, a konferencia elnöke. "A közösen megélt hit sok embernek támogatást és reményt ad, és ezáltal az egész társadalom számára áldássá válik" - tette hozzá.

A rendelkezések szerint a szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a bejáratnál minden templomban kézfertőtlenítőt helyeznek ki, és minden olyan felületet, melyet sokan érinthetnek (ajtókilincs, imakönyvek, padok) folymatosan fertőtlenítik. A misére érkező híveket a plébánia munkatársai figyelmeztetik az előírások betartására.

Különleges szabályok lépnek érvénybe az oltáriszentség kiszolgáltatását illetően,

az ostyákat ugyanis egészen az áldoztatás megkezdéséig lefedve kell tartani. Kiszolgáltatáskor a papoknak minden esetben maszkot kell viselniük, és előtte le kell fertőtleníteniük a kezüket.

A döntés értelmében az új rendelkezéseket legkorábban január 6-án vizsgálják felül.

Összeállította és fordította: Sáhó Eszter

(Forrás: domradio.de, nyitókép: pixabay.com)

süti beállítások módosítása