Konstantinápolyi patriarcha: Joe Biden elnöksége remény egy jobb világra
SZEMlélek 2020. november 14.

Konstantinápolyi patriarcha: Joe Biden elnöksége remény egy jobb világra

Az ortodox egyházi vezető levelében örömét fejezte ki és imáiról biztosította az USA új elnökét. dsc_6791-2_3_szerk.jpg

Joseph R. Biden, Jr.
az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnöke
Washington, D. C.

Igen kedves Megválasztott Elnök Úr!

Mivel jól tudja, milyen érzéseket tápláltam Ön iránt hosszú évekre visszanyúló barátságunk alatt, könnyen el tudja képzelni, milyen örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy jeles nemzete, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökévé választották.

Megválasztása felett érzett örömöm és lelkesültségem nem csupán személyes természetű érzés. Az egész egyetemes patriachátus osztozik benne, szerte a világon valamennyi eparchiájával együtt, s főként az amerikai görög ortodox főegyházmegye, élén kiváló pásztorával, Elpidophorosz érsekkel – és a mai napig hálás vagyok Önnek, hogy szeretetet és tiszteletet tanúsított iránta. Ám Ön patriarchátusunkon kívül sok millió amerikainak és az egész szabad világ számtalan polgárának kínál most reményt (sőt ad meggyőződést) egy jobb jövőre, ahol a kulturált emberiség örök értékei és eszményei uralkodhatnak.

Az Egyetemes Partriarchátus számos éve figyelmet szentel a természeti környezet megvédésének és a klímaváltozás napirenden tartásának, s ezért különösen is üdvözli, hogy e sürgető ügyben lépéseket szándékozik tenni, ahogyan már nyilvánosan kijelentette: vissza kíván térni a párizsi egyezményhez és tisztább környezetet kíván biztosítani.

Elnök úr, mivel a világ oly sokat vár Öntől, mi itt Fanarban (amelyet megtisztelt látogatásával) azért imádkozunk, hogy a mindenható és mindentudó Isten adjon Önnek erőt, egészséget, szellemi motivációt és kitartást az emberek reményeinek teljesítéséhez. 

Olyan emberek függesztik Önre tekintetüket, akik vallásszabadságra szomjaznak, akiknek emberi jogait lábbal tiporják, s akik szabadságra és igazságosságra vágynak. És olyan sok ilyen ember van! Közéjük tartoznak a közel-keleti vallási közösségek is, amelyek békésen szeretnének együtt élni másokkal.

Isten segélje Önt, Elnök úr! Mindig imádkoztunk, és mindig is fogunk imádkozni Önért és szeretett feleségéért, Jillért, nagy szeretettel és csodálattal.

Az Egyetemes Patriarchátusnál, 2020. november 9-én

Barátja, aki fohászkodik Önért Istenhez,
Bartholomaiosz Konstantinápoly–Új Róma érseke és Egyetemes Patriarcha

Fordította: Görföl Tibor

(Forrás és nyitókép: panorthodoxsynod.blogspot.com)

süti beállítások módosítása