Temetés - online!
SZEMlélek 2020. november 05.

Temetés - online!

Átalakulóban a kegyeleti kultúra

temeto-1635876_480.jpgMinden változik, és ez alól a temetkezési szokások sem jelentenek kivételt. Részben a helyszűke, részben a földrajzilag szétszóródó családok, részben a virtuális világ terjeszkedése az oka, hogy megjelentek az online temetők és gyász-oldalak. A virtuális sírok szabadon alakíthatók, bárhonnan elérhetők és természetesen sokkal kisebb költséggel fenntarthatók, mint akár egy urnahely.

A gyászmunkát is megkönnyítheti, ha egy honlapon kapcsolatba léphetnek egymással az elhunyt hozzátartozói, barátai, kifejezhetik együttérzésüket, megoszthatják emlékeiket, sőt virtuális gyertyát is gyújthatnak.

A világháló a hagyományos temetés esetében is jó szolgálatot tehet, vannak már vállalkozások, akik online segítséget és teljeskörű zsolgáltatást kínálnak. Nem csak kész gyászjelentések és kitöltött nyomtatványok formájában, hanem a legkülönfélébb temetkezési módok és helyszínek szervezésével. A koporsós és urnás temetések mellett egyre többen keresnek alternatív utakat, amilyen a hamvak szétszórása levegőbe, vízbe, erdőn-mezőn vagy olyan időigényesebb különlegességeket, mint a facsemete vagy mesterséges gyémánt nevelése.

Az első magyar kegyeleti portál lassan tíz éve működik sikeresen és már nem is egyedüliként, bár nem a temetők helyettesítője, hanem kiegészítője ez a lehetőség.

Összeállította: Herbert Dóra

Nyitókép: pixabay.com

 

süti beállítások módosítása