"Az elvakult gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz"
SZEMlélek 2020. november 04.

"Az elvakult gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz"

A pápa és több osztrák egyházi vezető is megszólalt a bécsi terrortámadás után.

20201103t0930-vienna-terror-attack-1008453-690x450_2_szerk.jpg

A legalább öt halálos áldozatot követelő bécsi terrortámadás után Ferenc pápa és az osztrák egyházi vezetők is megdöbbenésüket és szomorúságukat fejezték ki, és arra biztatták az állampolgárokat, hogy ebben a helyzetben se veszítsék el a türelem és az egymás iránti tisztelet erényeit.

A Szentatya üzenetében az állt: "Isten kegyelmére bízza az áldozatokat, és könyörög az Úrnak, hogy szűnjön meg az erőszak és a gyűlölet, és segítse a békés együttélést a társadalomban".

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek szerint

"az elvakult gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válaszunk, mert az csak újabb gyűlöletet szül. Folytatnunk kell utunkat a szolidaritás, a közösség és az egymásra való odafigyelés szűk ösvényén. Ezek az értékek építették fel Ausztriát."

Franz Lackner, az osztrák püspöki kar vezetője, a salzburgi főegyházmegye érseke arra biztatta az osztrákokat, hogy ne engedjenek a gyűlölet kísértésének, de az események után ne meneküljenek bele a hétköznapokba sem. A katolikusok válasza "a remény és az isteni kegyelem vigasza".

Több püspök is hasonlóan buzdította a megrendült állampolgárokat, a bécsi templomokban pedig a déli harangszó tegnap az áldozatok emlékére szólt.

Az ausztriai Iszlám Hitközség közölte, hogy az elkövetett erőszak őket is "mélyen megrázta és megdöbbentette". Schlomo Hofmeister zsidó rabbi pedig azt nyilatkozta az ORF-nak, hogy szemtanúja volt, amikor a fegyveresek tüzet nyitottak a zsinagóga közeli bárokban és éttermekben.

November 3-án minden zsinagógát, zsidó iskolát, üzletet és kóser éttermet bezártak Ausztriában.

Fordította és összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás és nyitókép: cruxnow.com)

süti beállítások módosítása