Helyreállító orvoslással a meddőség gyógyításáért?
Sáhó Eszter 2020. október 30.

Helyreállító orvoslással a meddőség gyógyításáért?

A számok azt mutatják, hogy a módszer hatékony.

nynne-schroder-ld532q7eumq-unsplash_szerk.jpg

Több ismerős és baráti pár testi-lelki küzdelmét kísértem végig az elmúlt években, miután kiderült: egyikük vagy akár mindkettejük részéről olyan egészségügyi probléma áll fenn, ami miatt a közös gyermek egyelőre csak álom marad. Vagy éppen a vizsgálatok azt mutatták, nincsen semmi baj, a baba mégsem fogant meg.

Úgy láttam, ilyenkor mindenféle gondolat és érzelem átfut az emberen: a megdöbbenéstől az önhibáztatáson át egészen addig, hogy „talán ez az Isten akarata”. Akár hívő az ember, akár nem,

a meddőség elleni harc óriási lelki küzdelem a test feletti uralom visszaszerzéséért.

Mivel korunk a technika és a tudomány fejlődéséről szól, ennek logikus következményeként már évtizedekkel ezelőtt figyelmünk és bizalmunk is inkább a mesterséges megtermékenyítés felé fordult. A 70-es évek végén felfedezett „lombik” kutatása ma is szárnyal, hozzáférhetősége is folyamatosan nő.

Sok esetben azonban eredménytelennek bizonyul, illetve nem mindenki akarja magát kitenni egy több éven át tartó hormonkezelésnek, annak minden lelki és párkapcsolati megterhelésével együtt. Keresztény hívő párok esetében pedig lelkiismereti kérdéseket is felvet a lombik-programban való részvétel.

A lombikról sokat hallunk. A helyreállító orvoslás viszont – miután utánajártam, ki merem jelenteni, hogy - a szülészet-nőgyógyászat egy indokolatlanul elhanyagolt területe, mely egyelőre az állami támogatásokból is aránytalanul kis mértékben részesül.

A helyreállító orvoslás módszerének lényege, hogy alapvetően nem a meddőséggel, hanem a meddőséget kiváltó okokkal foglalkozik, azok gyógyítását célozza.

Az eljárás jobb megértéséhez segítségül hívtam Schaffler Orsolya Creighton-oktatót, a Gyermekáldás természetesen című könyv szerzőjét. Orsi tíz éve foglalkozik a helyreállító orvoslás témakörével, jelenleg pedig a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektjének egyik szakmai vezetője.

A meddőségnek mindig van oka 

Orsi szerint úgy vagyunk teremtve, hogy képesek legyünk az utódnemzésre. „Ha nem jön a baba, akkor annak oka vagy sokszor okai vannak, amelyeket meg kell keresni. Olyan nincs, hogy „ismeretlen eredetű meddőség” – állítja a szakember. Sokszor áll konkrét betegség, kóros állapot, immunológiai összeférhetetlenség, lelki ok a háttérben, de a meddőség lehet valamilyen egyensúlyhiány, kezeletlen ételintolerancia, helytelen életmód eredménye is.

Orsi hangsúlyozza, hogy

ha női oldalon merült fel a meddőség, akkor azért is érdemes az okkal foglalkozni és azt megszüntetni, mert a megfogant gyermeket is ugyanabban a szervezetben kell 9 hónapig életben tartani.

Ha a meddőség a férfit érinti, akkor is az okot kell megtalálni. Őket egyébként egyszerűbb megfigyelni, hiszen náluk nincs ciklikusság. Egy spermiogram is nagy eséllyel kimutatja, ha  probléma van.

Ha megvannak az okok, akkor meg kell nézni, hogy hogyan lehet azokat megszüntetni. Biztató, hogy a legtöbb esetben van megoldás, azonban a korrekciónak vannak objektív feltételei is. Lehet például dolgunk egy makacsabb endometriózissal (mikor a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható, ami hajlamos kiújulni és meddőséghez is vezethet), vagy fény derülhet egy olyan immunológiai összeférhetetlenségre, melynek kezelését a társadalombiztosítás egyelőre nem támogatja.

Amikor a 70-es évek végén felfedezték a méhen kívüli megtermékenyítést, a meddőségi kezelések egyéb módszereinek kutatása lelassult. „Ezért lehetséges, hogy míg az orvostudomány ma már képes például  lézerrel szemet, anyaméhen belül magzatot operálni, addig egy elzáródott petevezeték vagy endometriózis esetén a műtét helyett a mesterséges utat javasolják” – magyarázza Orsi. Az érintetteknek jó hír, hogy már ebben is vannak előrelépések.

Testünk és termékenységünk megismerése mindennek az alapja

Sok esetben az a tapasztalat, hogy a nők nem ismerik eléggé a testüket, és nem tudják, hogy mi történik a menstruációs ciklus során. Sokuknak el sem kellett mennie orvosi kivizsgálásokra, ugyanis a cikluskövetés alkalmazásával, a termékeny időszakra fókuszálva az együttléteket, spontán megfogant a baba. Az az általános  tévhit is megdőlt, hogy a női ciklus 28 napos, és mindig a 14. napon van az ovuláció. Ez ugyanis  körülbelül az összes női ciklusnak a 13 %-ára igaz. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen saját testének és termékenységének a működésével.

A cikluskövetésnek többféle módja is létezik, így mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Orsiék a cikluskovetes.hu weboldalon összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és a Magyarországon dolgozó oktatók elérhetőségeit. Az oktató abban segít, hogy a nők képesek legyenek megfigyelni és táblázatban pontosan rögzíteni a ciklus során tapasztalható fiziológiai jeleket. Ez a ciklustáblázat a resztoratív, azaz helyreállító szemléletű orvos számára alapvető diagnosztikai eszköz. 

Néhány orvos és oktató tapasztalatai a helyreállító orvoslásban (részlet a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektjének tájékoztató füzetéből):

Magyarországon minden harmadik-negyedik fiatal lánynál megfigyelhető valamilyen hormonális eltérés. Ezeknél a hölgyeknél előbb-utóbb peteérési zavar, hormonális megbetegedés és következményei (ciszták, menstruációs zavarok, endometriózis vagy meddőség) fognak kifejlődni. Ezért is nagyon fontos az a tudás és szemlélet, amelyet dr. Pilar Vigil átadott nekünk. (Dr. Pusztai Zoltán, szülész-nőgyógyász)

A legjobb az lenne, ha már a fiatal lányokat oktathatnánk az iskolában, hogy számukra ez természetes, az életük része legyen és ne csak a családalapítás előtt gondoljanak erre. Hasznos lenne ez a fiúknak is, hogy érzékenyíthessük őket arra, hogy a nőiségnek és a termékenységnek ők is fontos részesei, így alakítva ki a felelősségérzetet és ez iránti tiszteletet. (Dr. Szegedi Lilla, Creighton-oktató)

Mindezen felül azt is tapasztalom, hogy a módszer megfűszerezi kapcsolatuk alakulását. A módszer tanulása során a párok kapcsolata erősödik, kommunikációjuk javul, kreatívabbá válnak az egymás iránti szeretetük kifejezése területén, közösen hoznak döntést családtervezési terveikkel kapcsolatban. (Zám-Dorgai Marianna, Creighton-oktató)

Nemcsak a gyermekre vágyóknak segít a cikluskövetés 

Ahogy Orsitól megtudom, nemcsak babát tervező párok keresik meg őket, bár kétségkívül ők alkotják a legnagyobb csoportot. Egyedülálló nőket is segítenek, akik meg akarják ismerni a ciklusukat, és kíváncsiak arra, hogy egy esetleges rendellenességnek - ami később a meddőség oka is lehet -, mi áll a hátterében. Olyan párok is fordulnak hozzájuk, akik a különböző fogamzásgátló módszerek helyett a termékenységtudatos fogamzásszabályozással szeretnék elkerülni a nem tervezett várandósságot. (Ebből az összehasonlító táblázatból kiderül, hogy a cikluskövetés hatékonysága nincs lemaradva a többi fogamzásgátló módszerrel szemben.)

 A helyreállító orvoslással elérhető eredmények

Orsi elmondása alapján a kutatási eredmények bizonyítják: ha egy két éves időszakot nézünk - ez 3-4 beültetést jelent a lombiknál -, és 100 párt végig kísérünk, akik a cikluskövetés alkalmazása mellett orvosi kezelést is kapnak, akkor mindkét esetben hasonló eredményre jutunk: 70-80 százalékos a baba megfoganásának aránya.

A helyreállító orvoslásba – már csak saját egészségük helyreállítása miatt is – érdemes belevágni. Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy ez a hozzáállás sokkal nagyobb tudatosságot, odafigyelést igényel tőlünk. Az oktató véleménye szerint akár 3-5 hónapos folyamat is lehet, mire magabiztossá válunk a cikluskövetésben, és azzal a körülménnyel is meg kell küzdenünk, hogy egyelőre kevés a szakember és az orvos, akik ezzel foglalkoznak.

kepernyofelvetel_160_szerk.pngA Billings, a Creighton, a FEMM Health és a Sensiplan magyarországi oktatóinak elérhetőségei (Forrás: cikluskovetes.hu)

Orsi azt mondja, hogy cserébe viszont érteni fogjuk testünk reakcióit és a termékenységgel kapcsolatos folyamatokat. A meddőség ugyanis nem betegség, hanem rendellenességek tünete, melyek az esetek többségében kezelhetők.

(Nyitókép: unsplash.com) 

süti beállítások módosítása