Hit alapú civil társadalom
SZEMlélek 2020. október 24.

Hit alapú civil társadalom

Október 30-án a Magyar Pax Romana kezdeményezésére a legnagyobb magyarországi keresztény civil szervezetek közös online konferenciát rendeznek.pedro-dias-htwsbbclbos-unsplash_2_szerk.jpg

 A konferencia megszervezése két szempontból is újdonság. Egyrészt a civil szervezetek közötti széleskörű együttműködés ilyen formában először valósul meg. Másrészt a találkozás középpontjában a keresztény civil szervezetek tudományos és teológiai önértelmezése áll.

A kortárs kereszténység legdinamikusabban változó és fejlődő területéről van szó, sok száz szervezetről, melyek célkitűzései a katolikus társadalmi tanítás centrumának megvalósítására irányulnak: a közjóra.

S melyek tagjai közvetlenül vagy közvetve keresztény hitük által motiváltan vesznek részt a szervezetek tevékenységében.

 A 30 évvel ezelőtt lezajlott kelet-közép európai fordulat egyik vezéreszménye és részben tapasztalata is a civil társdalom megélénkülése volt. A rendszerváltozás után különböző törvényi és gazdasági lehetőségek következtében a civil társadalmi intézmények száma ugrásszerűen megnövekedett. Az egyházak és vallási közösségek keretén belül is számos nagy, hivatalos nevén nem kormányzati szervezet (NGO) működik, és próbál választ adni a kortárs társadalmi igényekre. 

A 30. évforduló időszerűvé teszi, hogy a feltegyük a kérdést, mi lett a hajdani civil lelkesedésből.

A magyarországi és nemzetközi tapasztalatok alapján érdemes feltérképeznünk, milyen vallási-egyházi kötődésű civil társadalom alakult ki hazánkban, milyen a társadalmi beágyazottsága, súlya, egyáltalán milyen mértékben civil a civil társadalom. Rendelkezik-e önálló anyagi forrásokkal, és képes-e szabadon kommunikálni az „idők jeleivel”? Ezekre a kérdésekre adnak választ a konferencia előadói. 

— Székely János szombathelyi megyéspüspök a Püspöki Kar Veritas in Caritate bizottságának elnöke

— Sebestény István a Központi Statisztikai Hivatal vezető főtanácsosa

— Szilágyi Tamás valláskutató

— Máté-Tóth András teológus, valláskutató az MTA-SZTE Convivence kutatócsoport vezetője 

A konferencián a keresztény civil szektor két legnagyobb anyagi támogatójának képviselőitől pedig arról lehet hallani, milyennek mutatkoznak a szervezetek a beadott pályázatok tükrében és milyen preferenciákkal nyújtanak támogatást.

A RENOVABIS, németországi katolikusok alapítványa részéről Martin Lenz nemzetközi pályázatok osztályvezetője, a Miniszterelnökség részéről pedig Kecskés Péter főosztályvezető. 

A konferenciát kerekasztalbeszélgetés zárja, melyen a KÉSZ, a 72 Tanítvány és a Háló képviselői beszélnek tapasztalataikról és terveikről. 

A konferencia szervezői: Caritas in Veritate Bizottság, Magyar Pax Romana Katolikus Értelmiségi Mozgalom,  Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Felebarátok Egyesület, Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület, Egyházi Fejlesztők, Hetvenkét Tanítvány Mozgalom.

Regisztrálni a konferencia honlapján lehet.

(Kép forrása: unsplash.com)

süti beállítások módosítása