A Béke Hőse az afrikai katolikus püspök
SZEMlélek 2020. október 18.

A Béke Hőse az afrikai katolikus püspök

Stephen Dami Mamza püspök, a békét hirdette a viszályok uralta régióban.

dom-stephen-dami-mamza.jpg
Stephen Dami Mamza, a Nigériában található Yola püspöke szeptember 23-án megkapta a Hero of Peace Award, a Béke Hőse kitüntetést, amiért „több módon is hozzájárult a béke és az egység létrejöttéhez” a Boko Haram iszlám terrorista csoport célpontjának számító Adamawa állam nehéz időszakában is.

Az 50 éves püspököt a Béke Nagykövete címmel tüntette ki a Sowers International nevű nigériai szervezet, amelynek célja az afrikai és ázsiai béke előmozdítása. A szervezet elnökét, Nicodemus Ozumba-t idézte az Adamawa Times:

„Mamza püspök idén a Béke Nagykövete díj jelöltjei között volt. Ez egy megérdemelt kitüntetés, ha figyelembe vesszük, hogy hivatalba lépésekor az államban mennyire törékeny volt a béke, elterjedtek voltak a közösségi és politikai válságok. Ezekkel szembenézve Mamza azóta is a béke harcosa, annak megtestesítője és szimbóluma, aki mindig őszinte, szorgalmas és Istenfélő.

2011-es püspökké nevezése után, 2012 januárjában a Boko Haram támadásokat követett el civilek, vállalkozások, rendőrőrsök és hivatalok ellen, 180 embert megölve. A dzsihadista banda fanatikus gyilkosságai hatására Goodluck Jonathan elnök vészhelyzetet hirdetett az államban, valamint a szomszédos Borno-ban és Yobe-ben. 

Egy évvel később a terroristák 400.000 embert kényszerítettek Adamawa-i otthonuk elhagyására. Később folytatódtak a véres epizódok, 3 öngyilkos merénylet 2015 novemberében és 2016 decemberében, amely 87 ember halálát követeléte.

Az AciAfrica tudósítása szerint, egyetértve a Sowers International szervezettel, Mamza püspök

„újáépítette a törött hidakat, kijavította a falakon lévő repedéseket, amellett, hogy sokat áldozott a békének mind a keresztény világban, mind az államban. Eszközzé vált Isten kezében, hogy az állam békés legyen és jó útra térjen… Minden helyzetben törekedett a békére.”

820.gif

Stephen Mamza püspök háláját fejezte ki az elismerésért és továbbra is elkötelezte magát a „béke fenntartására, mert béke nélkül sem a keresztény világ, sem az állam nem fejlődhet.”- írja az AciAfrica.

A püspök arra buzdította az embereket, tegyék fel magukban a kérdést, hogy „tétlenségükkel vagy cselekedeteikkel szolgálhatják-e a békét”, „megismerik-e és megértik-e a béke lényegét és fontosságát.” Megkérdezte, „békében élnének-e és dolgoznának-e együtt” „a háború vagy a béke fegyverei”-vé akarnak-e válni.

2020 elején Mamza püspök arra kérte a nigériai politikusokat, hogy szüntessék be a keresztények és a muzulmánok közötti ellenségeskedést. Keresztény vezetőket hívott össze, 3 napos böjtre és imára szólítva fel őket, hogy Isten segítséget kérjék.

Mamza püspök tanúságtétele példaként szolgálhat a világ számára.

Forrás:aleteia.org

Összeállította: Szőke Tibor

süti beállítások módosítása