Mentsük meg a Földet - haljunk ki!(?)
SZEMlélek 2020. október 17.

Mentsük meg a Földet - haljunk ki!(?)

Ez most komoly?

vancuver-plakat.pngKépünkön egy különös plakát Vancouverben, mely szerint a legkedvesebb ajándék az első gyerekednek, ha nem lesz második...

A "OnePlanetOneChild - EgyBolygóEgyGyerek" csak egy a bolygónkat a túlnépesedéstől féltő szervezetek közül, plakátjaik legalábbis meghökkentők, sőt inkább provokatívak. Bár idilli képeket mutatnak mosolygós egykékkel és  párokkal, érvelésük igen gyenge lábakon áll.

Való igaz, hogy a világ népességének jelentős része, mintegy 15%-a éhezik, és másodpercenként meghal egy gyermek – ez embertelen és tennünk kell ellene. Kérdéses azonban, hogy mit használ az afrikai, ázsiai vagy akár európai éhező gyerekeknek, hogy a gazdagok immár egyetlen gyermeküket halmozzák el minden pénzért vehető jóval? Mit használ, ha egy testvérek nélkül felnövő generáció még kevésbé tanul meg osztozni, közösséget vállalni, alkalmazkodni? Természetesen lehet egyszem gyereket is jól nevelni, azért azt mégis leszögezhetjük, hogy nehéz! És egyáltalán nincs rá garancia, hogy a minicsaládoknak kisebb lesz az ökológiai lábnyoma.

Ugyanakkor világos a demográfia és a jólét összefüggése: a szegénység, a faj fennmaradását veszélyeztető állapotok növelik a termékenységet, ugyanakkor minél iskolázottabbak a nők és minél nagyobb a jólét egy országban, annál alacsonyabb a termékenységi ráta.

Ezek alapján úgy gondolom, hogy a válasz valóban az önkorlátozás, de nem a minicsalád, hanem a minimalista életmód útján. Kevesebb fogyasztás, kevesebb pazarlás, kevesebb luxus, kevesebb eldobható termék... Már a jelenleg termelt élelmiszer is elegendő lehetne megfelelő elosztás mellett a Föld népessége számára, és vannak további lehetőségeink, például a sivatagos területek vízellátásával vagy a városi kiskertek, függőleges kertek terjesztésével.

Valóban nekünk kell változtatnunk: kevesebbet fogyasztanunk és többet megosztanunk. Nekünk kell magunkba szállnunk és átalakítanunk a gondolkodásunkat, az életmódunkat, a gazdaságunkat. A jelenlegi "fejlett civilizációnk" nekünk magunknak is árt, bár kevésbé látványosan, de a jólétben élőket is pusztítja a fogyasztói gondolkodásmódunk.

A pandémia akár segíthet is ebben, hiszen felfedezhetjük, hogy kevesebbel még boldogabbak is lehetünk, és sokkal nagyobb szükségünk van egymásra, mint a dolgainkra. Sőt, talán arra is ráébredünk újra, hogy az élet nem a véletlen műve, értelme és célja van.

Összeállította: Herbert Dóra

Forrás és kép: oneplanetonechild.org

 

süti beállítások módosítása