Eperjes Károly a Színművészetiről: Csodálatos élmény volt
SZEMlélek 2020. szeptember 17.

Eperjes Károly a Színművészetiről: Csodálatos élmény volt

A közismerten keresztény színész szerint a Biblia is ajánlott olvasmány volt a diákok számára.


eper.jpg

– Bármikor, amikor ide belépek, én nagyon-nagyon szeretem ezt – nyilatkozta az SZFE fenállásának 150. évfordulója kapcsán egy videóüzenetben Eperjes Károly. A szinte napra pontosan 5 éve készült felvétel azért bírhat napjainkban különös jelentőséggel, mert olyan véleményt képviselnek némelyek, amelyek nehezen férnek össze ennek a videónak akár a tartalmával, akár az egyetem sikeres öregdiákjának leplezetlenül örömteli érzésvilágával.

– Nagy öröm volt ide jönni. Fantasztikus tanáraink voltak. Nagyon jó közösségünk volt. Csodálatos élmény volt ide belépni. Nagyon jó volt ide járni – sorolja a Kossuth-díjas színművész.

A szerinte "fantasztikus" tanárok közül néhányat név szerint is felsorol, köztük azt a Székely Gábort is, aki az átalakítás miatt távozott az oktatók közül.

Két tanárától konkrét gondolatokat is idézett. Egyikük szerint "a szerep a sorok között van, a jellem meg a gerincben", míg a másik oktató két könyvet javasolt mindenkinek elolvasni, mélyen a szívébe zárni, megérteni, majd kisugározni: az egyik a Biblia, a másik pedig Arisztotelész Poétikája. – Morál és bölcselet. Fides et ratio – nyomatékosította a lényeget Eperjes Károly.

Korunk színművészetis diákjainak is üzent a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. – Egyetemes hallgatóság legyenek, mert megéri. Egyre jobban megéri, majd meglátják – zárta gondolatait.

Összeállította: Gégény István

süti beállítások módosítása