A dátum a szívekbe égett, ezért online előtalálkozót hirdetnek
Sáhó Eszter 2020. szeptember 11.

A dátum a szívekbe égett, ezért online előtalálkozót hirdetnek

Az elhalasztott NEK eredetileg tervezett időszakára virtuális eseményekkel készülnek a szervezők._mg_1787_2_szerk.JPG

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott katolikus világesemény eredeti időpontja mellett nem haladnak el szó nélkül a szervezők. Ez derült ki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Titkárságának szeptember 10-re meghirdetett sajtótájékoztatójának meghívójából. A dátum ugyanis "a szívekbe égett", ahogy a papíron kiosztott közleményükben is szerepel.

Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője újságírók előtt elmondta, hogy az idei rendezvényre több mint 100 országból érkeztek tavaszig a regisztrációk. Ez is döntő érv volt amellett, hogy ne maradjon el teljesen az idei NEK, mégha olyan formában nem is tudják megtartani, ahogyan eredetileg tervezték.

A szeptember 13-20. közé meghirdetett online NEK-előtalálkozón Erdő Péter bíboros mond köszöntőt, majd ő mutatja be a meghívott előadókat egy-egy személyes történettel. Ezt követően minden nap más-más téma köré felépítve hallhatunk majd videóüzeneteket, tanúságtételeket a világ minden tájáról.

_mg_1565_3_szerk.JPGA forgatás pillanatai Erdő Péter bíborossal

A tervek szerint az alábbi előadókat hallhatjuk majd:

Öröm napja (szeptember 13.)
– Piero Marini olasz érsek, a NEK Pápai Tanácsának elnöke köszönt majd bennünket, aki jól ismeri a magyar közeget, hiszen II. János Pál pápa mindkét magyarországi látogatásakor a kíséret tagja volt.

Jóság napja (szeptember 14.)
– Nigéria érseke, Valerian Okeke szólal majd fel, akinek a sajtótájékoztatón levetített üzenetéből kiderült: csak az idén 600 embert öltek meg a hitük miatt Nigériában, ezzel hazája a keresztényüldözéssel leginkább sújtott ország ma a világon. Kifejezte köszönetét a magyar népnek és a kormánynak, hogy a Dr. Fodor Réka magyar orvos által alapított Afréka Alapítvány támogatásával segítik az ottaniak egészségügyi ellátását és élelmezését is.

Békesség napja (szeptember 15.)
– Louis Raphaël Sako érsek osztja meg gondolatait Irakból, aki az Iszlám Állam pusztítása idején is bátran felemelte a szavát azon helyi keresztény közösségekért, melyek ősibbek, mint itt, Európában.

Türelem napja (szeptember 16.)
– Timothy Dolan amerikai bíboros, New York érseke beszél majd, aki kommunikációs készsége és nyitottsága miatt egy különleges jelenség a tengerentúli egyházban.

Remény napja (szeptember 17.)
– Két videóüzenetet is láthatunk majd, mégpedig két laikustól. Egyikük Johannes Hartl, a németországi Imádság Házának alapítója, ahol megszervezték, hogy felekezeteken átívelően a nap 24 órájában imádkozik valaki az oltáriszentség előtt. A nap másik előadója Moysés Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója Brazíliából, aki II. János Pál pápa 1980-as brazíliai látogatásakor a fiatalok nevében köszönthette a pápát és ajándékképpen a fiatalok szolgálatára ajánlotta fel életét.

Hit napja (szeptember 18.)
– Elsőként a horvát nemzetiségű Ägidius J. Zsifkovics, az ausztriai Kismartoni Egyházmegye püspöke intéz hozzánk néhány gondolatot, aki többek között magyarul is beszél, és egyházmegyéjében nagy figyelmet fordít a nemzetek közötti párbeszédre. A nap második felszólalója dr. Mary Healy teológus professzor, a detroit-i Szent Szív Szeminárium bibliatanítója lesz az USA-ból.

Hűség napja (szeptember 19.)
– Gerald Lacroix kanadai bíboros üzenetét hallhatjuk, aki háborús övezetben, a katonai gerillaszervezetek ellenőrzése alatt álló Kolumbiában 9 éven át szolgálta az egyházat.

Szeretet napja (szeptember 20.)
– Jean-Luc Moens matematikus, a belgiumi CHARIS (Katolikus Karizmatikus Megújulás Nemzeteközi Szolgálata) vezetője jut szóhoz ezen a napon elsőként, majd a magyar nemzetiségű Szabó Konstantin, kárpátaljai görögkatolikus pap szavai zárják az előtalálkozó hetét.

– És egy meglepetés előadóval is készülünk – mondta el Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke, de erről többet egyelőre nem árult el. Kérdésünkre Mohos Gábor és Zsuffa Tünde elmondták, hogy a videóüzeneteket kiküldik majd a külföldi sajtónak, a NEK hírlevélre annak idején feliratkozottak közvetlenül is megkapják majd ezeket, illetve az amerikai központtal működő katolikus EWTN-hez (Örök Ige Televíziós Hálózat – a szerk.) is eljuttatják a felvételeket. Az interneten az előtalálkozó eseményei az iec2020 YouTube csatornán lesznek követhetők.

A jövő évre halasztott NEK-kel kapcsolatban megtudtuk, hogy kis változtatásokkal, de gyakorlatilag az elmaradt programsorozatot tervezik megvalósítani.

Ezzel kapcsolatban Fábry Kornél NEK főtitkár a SZEMléleknek megerősítette, hogy az idén elmaradt elsőáldozás az érintettek döntése alapján jövőre is bepótolható, de ha úgy döntenek, hogy nem várnak addig, akkor is várják őket egy külön szektorban a jövő évi szentmisén. És természetesen várják azoknak a jelentkezését is, akiknek jövőre esedékes az elsőáldozásuk. Ezzel kapcsolatban minden érintett plébánián felvették a felelősökkel a kapcsolatot.

Kornél atya azt is elmondta, hogy a következő egy év a lelki felkészülés jegyében zajlik majd. Egy könyv is megjelent "Jöjjetek hozzám mindnyájan - Még egy év a lelki tetteknek" mottóval, melyben többek között bemutatják a most ősszel induló Zakeus-kurzust. A képzés célja, hogy az egyház társadalmi tanítását elvigyék az emberekhez, összekapcsolva a hitet a mindennapi élettel. – Sokaknak ez egy szakadék: "vasárnap mise van, de a hétköznapokban másként élek" - teszi hozzá a főtitkár. Az elsőre csak férfiakat várnak, abban a reményben, hogy a belőlük összeálló csapat tagjai a kurzuson megtanultakat továbbviszik majd a saját plébániai közösségeikbe.

Folytatódnak a világméretű szentségimádások is, melyekre továbbra is be lehet majd jelentkezni otthonról, illetve útjára indul egy új kezdeményezés is. – Meg kell ismernünk a hitünket, ezért szeptember 21-től arra hívunk mindenkit, hogy olvassuk el együtt a katolikus egyház katekizmusát. Napi 2 oldal elolvasásával ez egy év alatt teljesíthető - magyarázza Kornél atya, aki azt is elmondja, hogy hírlevélben küldik majd ki az érdeklődőknek a napi "adagokat", de a NEK közösségi oldalán is követni lehet majd az aktuális szövegrészleteket.

(Fotók: Ambrus Marcsi)

süti beállítások módosítása