Képek vagy rémképek
SZEMlélek 2020. szeptember 05.

Képek vagy rémképek

Mérgező vallásosság versus érzelmileg egészséges spiritualitás

pressefoto_johannes_hartl.jpg

Johannes Hartl (teológus, négygyermekes családapa) az augsburgi Imádság Háza alapítója és vezetője facebook posztjában csokorba gyűjtötte a mérgező vallásosság illetve az érzelmileg egészséges spritualitás jellemzőit.

Toxikus jelenség, ha úgy érezzük, soha nem tudunk elég jók lenni, eleget teljesíteni; ha az önképünkben meghatározó a bűntudat;  ha az Istenképünket a félelem formálja; ha a saját közösségünkön kívül állókat kevesebbre becsüljük, lenézzük; ha a közösségünkben tilos racionális kérdéseket feltenni vagy ha a tagok nem kibontakoznak, hanem inkább beszűkülnek, szabadságuk csorbul, szomorúbbá, keményebbé válnak.

Ezzel szemben

az érzelmileg egészséges spiritualitás életörömöt, kreativitást ébreszt; vágyunk az Istennel való kapcsolatra, hiszen Isten számunkra az a szerető Apa, akiről Jézus beszélt, és minden az Ő ajándéka.

Ha így élünk, könnyebben teremtünk kapcsolatokat, életünkben helyére és összhangba kerül mind a racionalitás, mind az érzelmek és a spirituális dimenzió. A bűnt, saját kudarcainkat képesek vagyunk beismerni; tudunk bocsánatot kérni és megbocsátani; elviseljük a csalódást, a szenvedést is és amit nem értünk, azt nem próbáljuk erőnek erejével kimagyarázni. Mindezt erősíti és a mindennapok részévé teszi a rendszeres, de nem túlterhelő lelki élet: imádság, bibliaolvasás, szentségek, böjt.

Fordította és összeállította : Herbert Dóra

Bővebben: Gebetshaus Augsburg

süti beállítások módosítása