Az okostelefon lesz az új pénztárca?
SZEMlélek 2020. szeptember 01.

Az okostelefon lesz az új pénztárca?

Egyre többen vásárolnak az interneten keresztül – a járványhelyzet is errefelé tereli a kereskedelmet –, ennek szabályai azonban 2021 januárjától bonyolultabbak lesznek. Vagy mégsem?

oktelo.jpg

 A digitalizáció előretörése a vásárlási szokásainkra is jelentős hatással van. A Magya Nemzeti Bank is szorgalmazza a készpénzhasználat visszaszorítását, s ösztönözni igyekszik a bankkártya-használatot (akit részletesebben érdekel a téma, ide kattintson). Mivel Magyarország EU-tagállam, így elkerülhetetlen idehaza is az uniós törvényeknek való megfelelés. Emiatt előbb-utóbb találkozni fogunk a PSD2 kifejezéssel, ami a Payment Services Directive, vagyis pénzügyi szolgáltatásokról szóló irányelvek rövidítése, ami a jövőt illetően szigorításokat foglal magában. Először 2019. szeptember 14-re volt beharangozva az „erős ügyfél-hitelesítés” (SCA, Strong Customer Authentication) alkalmazásának bevezetése az internetes vásárlásokra. Az Európai Bankhatóság végül halasztást engedett, s 2021 januárjától kötelezi a tagállamok bankjait, kereskedőit ennek alkalmazására.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben egy weboldalon bankkártyás fizetési móddal vásárlást kezdeményezünk, azonosítási kötelezettség esetén 3 faktor közül (biológiai, tudás, birtoklás) legalább 2 különböző tényező együttes használatára lesz szükség. Jelenleg ehhez még egyszeri jelszó elegendő, amit SMS-ben kap meg a felhasználó. Januártól ez már kevés lesz.

Érdemes felkészülni a jelentős változásra, figyelni a bankkártyás vásárlásokra vonatkozó tájékoztatásokat, hogy az átállás ne érjen bennünket meglepetésként. Jó hír, hogy az okostelefonok jelentős többsége képes biometrikus azonosításra (valamely fizikai tulajdonság: Face ID, ujjlenyomat), így a jövőben elengedő lesz csak arcunkkal vagy ujjlenyomatunkkal azonosítani magunkat. A telefon mint birtoklási faktor és az arc vagy ujjlenyomat mint biológiai tulajdonság együttes alkalmazása érvényesül ugyanis. De lehetséges – hiszen elfogadható – megoldás a jelenleg érvényben lévő egyszer használatos jelszó mellett egy statikus jelszó alkalmazása, így a birtoklásalapú és ismeretalapú tényezők garantálják a kettős hitelesítést.

A határidő közeleg: aki szeretne részletesebb képbe kerülni a témát illetően, az MNB és a Mastercard honlapján is hasznos támpontokat kaphat..

Horváth Klaudia

(Illusztráció: retail-insider.com)

süti beállítások módosítása