96 évesen lett friss diplomás a volt vasúti munkás
SZEMlélek 2020. augusztus 21.

96 évesen lett friss diplomás a volt vasúti munkás

Giuseppe Paterno-nak sok nehézséggel kellett megküzdenie az életben - gyermekkori szegénység, háború és az utóbbi időben a koronavírus járvány.

3500.jpgMost pedig lediplomázott, ezzel Olaszország legidősebb friss diplomása lett.

Az egykori vasúti munkás végre megkaphatta az olasz hallgatóknak járó hagyományos babérkoszorút, ami a végzősöknek jár. A család, a barátok és tanulótársai együtt örültek vele.

A nagy világválság előtti években szegény szicíliai családban nőtt fel, csak általános iskolai végzettsége volt. Belépett a haditengerészetbe, és a második világháborúban szolgált, majd a vasúton dolgozott, amikor megnősült és két gyermeke született.

A háború utáni újjáépítésre összpontosító társadalomban a munka és a család voltak a prioritások, ám Giuseppe 31 éves korában el akarta végezni a középiskolát, mindig vágyakozva a továbblépésre.

„A tudás olyan, mint egy bőrönd, amit magammal hordok - kincs” - mondta.

„Azt mondtam, hogy most, vagy soha” - így 2017-ben úgy döntöttem, hogy beiratkozom” - mondta a Reutersnek a szicíliai Palermo városában található lakásában, amelyet manapság ritkán hagy el.

"Megértettem, hogy egy hároméves képzés a diploma megszerzéséhez már kissé késő lehet, de azt mondtam magamnak, hogy nézzük meg, meg tudom-e csinálni."

2020-08-21_1.png

Az esszéit azon az írógépen írta, amelyet anyja adott neki, amikor 1984-ben nyugdíjba vonult a vasútról. Nyomtatott könyveket használt, a Google-t kikerülte, és nem kísértették a húszévesek késő esti diákpartijai.

„Ön példa a fiatalabb hallgatók számára” - mondta a szociológia professzora, miután júniusban letette az utolsó szóbeli vizsgáját.

Kissé nyugtalanította, mikor a koronavírus leállításakor videóhívásokkal helyettesítették a tantermi oktatást, de azt mondta: ha ennyin nehézséget átvészelt, ez nem állíthatja meg.

További tervei is vannak:

Szeretné az írásnak szentelni az idejét és tovább kutatni azokat az anyagokat, melyekben a tanulás miatt nem tudott úgy elmerülni.

Ha valaki azt gondolná, hogy késő bármibe is belefogni, jusson eszébe Giuseppe!

Forrás:aleteia.org

süti beállítások módosítása