Kellenek a női karizmák a vezetésben
SZEMlélek 2020. augusztus 12.

Kellenek a női karizmák a vezetésben

Charlotte Kreuter-Kirchhof jogász professzorként és a Hildegard Egyesület elnökeként dolgozik. Munkájához hozzáadódik a Vatikáni Gazdasági Tanács tagságával együtt járó új feladatkör.

charlotte_kreuter-kirchhof_bearb.jpg

Egyike annak a hat nőnek, akik most a pápa mellett dolgoznak a Vatikán Gazdasági Tanácsában. A katolisch.de-nek adott interjúban mesél az új feladatköréről és arról, mik a tervei a jövőben.

– Gratulálunk a kinevezéséhez. Meglepődött?
– Amikor megkaptam az első felkérést, nagyon megdöbbentem. Ez mostanra várakozássá alakult.

– Mikor vette fel a kapcsolatot Önnel a Vatikán, és hogyan képzeljük el a kinevezés folyamatát?
– A Tanácsba való kinevezés a pápa döntése. Ez egy tanácsadó testület, ezért maga Ferenc pápa határozza meg, kik legyenek tagok, mely szakértőket vonja be a munkába. Nem tudom, meddig tarthatott az egész folyamat, mert nem tudtam róla.

– Ön közjogi professzor és a Hildegard Egyesület elnöke, de nem kifejezetten pénzügyi szakértő. Mit gondol: miért választották be mégis a Gazdasági Tanácsba?
– Egyesületünk a Vatikán számára nem ismeretlen. Ez komoly szerepet játszhatott a döntésben. Illetve tudományos munkámban nagy hangsúlyt fektettem a fenntarthatóság fogalmának. Kutatásomban a gazdasági, ökológiai és társadalmi kérdések együttes vizsgálata történt annak érdekében, hogy fenntartható módon formálhassuk a gazdaságunkat és társadalmi együttélésünket. Ennek egy kis szelete például az energiajog.

– Mik a konkrét tagsággal együtt járó feladatai?
– A tanács a Vatikán pénzügyi és gazdasági ügyeivel foglalkozik.

Célunk a Vatikán pénzügyi forrásainak felhasználása a pápa lelkipásztori szolgálatába állítva, ezzel egyidőben a közjó érdekében végzett különleges küldetésnek a láthatóvá tétele.

– Milyen gyakran kell utaznia a Vatikánba ezentúl?
– Feltételezem, hogy évente többször ülésezünk majd. Az első találkozót hamarosan megszervezik, de erre videókonferencia által kerül sor.

– A pápa hosszú utat járt be a Kúria megreformálásával, de sokan továbbra is elavult szervnek tekintik. Hogyan kell a Vatikánnak pozícionálnia magát ahhoz, hogy képes legyen szembenézni a jövővel?
– A Gazdasági Tanács új kinevezéseit egyértelmű jelzésként látom a püspökök, papok, laikusok, férfiak és nők közötti kívánt együttműködés, szempontjából. Éppen ez vált az összetartozás szimbólumává, ami alkalmassá teszi az egyházat a jövőbeni működésre.

– A hét felkért laikus tag közül hat nő. Ön szerint ez egy jelzés?
– Igen, teljes mértékben. Ez különösen boldoggá tett a Hildegard Egyesület elnökeként, ahol azért dolgozunk évek óta, hogy növeljük a nők vezetőként betöltött pozícióit az egyházban.

– A jövőben várhatóan ez lesz a norma, hogy a nők és a laikusok erősebb szerepet játszanak majd a Vatikán életében?
– Szeretném, ha így lenne. Mi mindannyian, együtt alakítjuk ki az egyházunk elkövetkezendő lépéseit.

– Meddig megy el a pápa a női kinevezésekkel? Hamarosan lehetnek papnők?
– Véleményem szerint még nagyon sok a lehetőség ezen a területen is. Az egyházban egyelőre még viták folynak erről. Amikor a Hildegard Egyesület munkáját nézem, amely természetesen elsősorban a német egyházat érinti, bátorító jeleket látok. Sok egyházmegyében a nők központi vezetői feladatokat látnak el, és jelentősen hozzájárulnak egyházunk jövőjéhez. Szerintem ezt pozitívnak tekinthetjük minden oldalról. Sok pap is üdvözli ezt a fajta fejlődést. Az egyház érdeke, hogy jelen legyenek a nők karizmái és hivatásai.

Ezt a nagy kincset is fel lehet használni ahhoz, hogy hirdesse az evangéliumot.

Forrás: katolisch.de

süti beállítások módosítása