A Vatikán is megszólalt XVI. Benedek betegsége kapcsán
SZEMlélek 2020. augusztus 04.

A Vatikán is megszólalt XVI. Benedek betegsége kapcsán

Közleményük szerint az emeritus pápa állapota nem ad okot különösebb aggodalomra.200803-1837-29-82267884-dpa-5fa206006799b42d_3_szerkesztett.jpg

Augusztus 3-án röppent fel a hír a németországi Passauer Neue Presse hasábjain, miszerint XVI. Benedek súlyos beteg. Ezt a volt egyházfő életrajzírója, Peter Seewald nyilatkozta a lapnak, miután - az elkészült életrajz ünnepélyes átnyújtásakor - szombaton Rómában találkozott az emeritus pápával.

XVI. Benedek nemrég Bajorországban járt: 96 éves bátyját látogatta meg halálos ágyánál. Rómába visszatérve azonban kiderült, hogy övsömörben szenved, ami nagy fájdalmakkal jár. Seewald beszámolója szerint bár a találkozón szellemileg friss volt és az emlékezetével sem voltak gondok, mégis törékenynek tűnt és a hangja is alig volt hallható.

A cikk megjelenését követően a Vatikán is reagált, és a Passauer Neue Presse újabb írást közölt a hivatalos közleményről, mely szerint a visszavonult egyházfő személyi titkára, Georg Gänswein megerősítette: XVI. Benedek valóban elkapta a vírusos betegséget, de "az állapotát tekintve különösebb aggodalomra nincsen ok - eltekintve attól, hogy egy 93 éves személyről beszélünk, akinek éppen egy fájdalmas, de nem veszélyes betegséget kell legyőznie". Tényleges állapotáról nem közöltek többet.

Fordította és összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás és nyitókép: pnp.de)

süti beállítások módosítása