„Nem söpörhetem a szőnyeg alá, hogy cigány vagyok”
Gégény István 2020. július 28.

„Nem söpörhetem a szőnyeg alá, hogy cigány vagyok”

Horváth Klaudia okleveles közgazdász sorsfordító története.

nyitokep_hk.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓ sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

A fiatal gazdasági szakember mosolyogva meséli, hogy tanulmányai kezdetén igyekezett elkerülni a pénzügyek világát, mivel meggyűlt a baja a matematikával. E témáról is sokat beszélgetett édesapjával, akit úgy emleget, mint motiváló, tanulásra sarkalló példaképet. Ezért is különösen fájdalmas, hogy még általános iskolás volt, amikor örökre el kellett búcsúzniuk egymástól.

Testvére értelmi fogyatékos, édesanyja pedig alacsony iskolai végzettsége okán jól ismeri a munkanélküliség helyzetét. Klaudia emiatt felelősséget is érez, hogy mindazzal, amit ő képes elérni, támogassa a szeretteit.

Mindezen fájdalmas részletek a vele találkozók számára aligha derülnek ki – életvidám, kedves alkata egyértelműen derűt sugároz. Ebben jelentős szerepe lehet annak a roma szakkollégiumnak is, amely segített a helyére rakni, elfogadni és értékelni számára, hogy ő egy társadalmi kisebbség része, amely ténnyel diákként tudatosan nem akart foglalkozni.

Ma már egy bank munkatársaként elkötelezetten szolgálja a cigány és nem cigány emberek közötti távolság csökkentését – a közvetlen, helyi példamutatásban hisz.

Jöhet-e valami jó a „sötét” Borsodból? Ezzel a kérdéssel számtalan alkalommal szembesült, s bár elszomorítja az ilyen ítélkezés – amelyre szerinte alaposan ráerősít a média tevékenysége is –, egész életével igyekszik rácáfolni a szűkebb pátriáját és származását illető sztereotípiákra.

Minderről maga osztja meg gondolatait az alábbi videóban.

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása